Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Imamo rakete'

Ovo Sjeverna Koreja nikada prije nije učinila

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
CNN je dobio poziv za intervju koji se ne odbija. Dogodilo se nešto što se nikad prije nije dogodilo.

Park Yong Chol je zamjenik direktora Instituta za istraživanje nacionalnog ujedinjenja - trusta mozgova Sjeverne Koreje s vezama na najvišim razinama sjevernokorejske Vlade, piše CNN. Razgovor s njim trajao je gotovo dva sata i nijedna tema nije bila zabranjena.

Pročitajte i ovo Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila lansirala i raketu Sjeverna Koreja testirala bojeve glave krstarećeg projektila Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

Razgovaralo se o osjetljivim temama: nedavnim izvještajima iz Obavještajne agencije Južne Koreje da je Kim Jong Un osobno ove godine naredio pogubljenje oko 15 službenika.

'Ne volim razgovarati sa stranim medijima', rekao je Park Yong Chol, dok se rukovao s reporterom CNN-om prije intervjua. Dodao je da strani mediji izvještavaju o glasinama i lažima o njegovoj državi. 'Zlonamjera kleveta!', kazao je Park. Ali pri tom nije zanijekao da se obavljaju pogubljenja onih koji žele zbaciti s vlasti Vladu ili srušiti sustav. 'Normalno je za svaku zemlju da progoni neprijateljske elemente, kažnjava ih i pogubljuje', rekao je.

Iako je UN izvijestio o velikim razmjerima zlostavljanja, ubojstava, izgladnjivanja, mučenja, u mreži brutalnih zatvorskih kampova - Park je zanijekao da takvi kampovi postoje. Rekao je da, iako postoje ustanove za korekciju ponašanja za obične kriminalce, politički kampovi ne postoje. 'Naše je društvo, društvo bez političkih sukoba ili frakcija ili političkih odvajanja - kao rezultat toga nemamo izraz politički zatvorenik', objašnjava Park.

Prema njemu, takve izjave dolaze od prebjega koje u bijeg potiču SAD i Sjeverna Koreja. 'Neki takozvani prebjezi su kriminalci koji bježe iz svojih domova. Oni su u Sjevernoj Koreji počinili zločin protiv države. Bježe zbog toga', kaže Park.

Prema njegovom pogledu, ne postoji jedinstveno pravilo za ljudska prava primjenjivo na sve države.

Nova zloslutna prijetnja iz Sjeverne Koreje: 'Ako nas SAD napadne, postat će zgarište'

'Ako govorite o ljudskim pravima u mojoj državi, ja ću govoriti o ljudskim pravima u SAD-u. Imate rasističke pobune koji se događaju u jeku ubojstva mnogo crnaca, koje su ubili policajci. Imate zatvore pune zatvorenika i nove tehnike mučenja. Američki predsjednik i drugi visoko rangirani državni službenici priznali su ozbiljne oblike kažnjavanja zatvorenika. Ako vi želite razgovarati o ljudskim pravima u Sjevernoj Koreji, mi ćemo razgovarati o ljudskim pravima u SAD-u', ističe Park argumente s kojima se zapadna javnost suočava i o kojima razgovara svaki dan te radi na pronalasku načina njihova zaustavljana - prikrivajući tako oblike nasilja od strane sjevernokorejskih vlasti o kojima tamošnja javnost niti ne razgovara.

Unatoč sankcijama, Sjeverna Koreja ne vidi mogućnost odustajanja od programa nuklearnog oružja. Park ostaje pri tvrdnji da njegova država ima rakete koje mogu biti poslane na tlo SAD-a, te će ih ondje i poslati ako SAD nastavi nametati svoju volju.

To je skupa, ali potrebna strategija, priznao je. 'Uložili smo mnogo novca u našu nuklearnu obranu kako bismo se borili protiv američke prijetnje - velike svote novca koje su mogle biti iskorištene u drugim sektorima kako bi se poboljšala ekonomija naše države. Ali strateška odluka bila je ispravna', rekao je Park.

Sljedeći cilj Sjeverne Koreje je ekonomski. 'Mi smo velika sila politički, ideološki i vojno. Posljednji preostali cilj je da Sjeverna Koreja postane ekonomska sila', zaključuje Park.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene