Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Interpol se uključio u 'slučaj Litvinenko'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Međunarodne policijske snage, Interpol, uključile su se u istragu trovanja bivšeg ruskog špijuna Aleksandra Litvinenka i pomoći će u njezinoj koordinaciji, javile su svjetske novinske agencije.

Čelnik ruskog ureda Interpola Timur Lahonin rekao je da je od Interpola zatraženo da poboljša protok informacija između Britanije, Rusije i Njemačke koje su pokrenule svoje vlastite istrage o smrti Litvinenka.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Znakovi radijacije kod četiri osobe u Hamburgu Slika nije dostupna Britanski i ruski istražitelji ispituju Lugovoja

Litvinenko, koji je pobjegao 2000. godine u Veliku Britaniju i u
listopadu ove godine dobio britansku putovnicu, umro je u jednoj londonskoj bolnici 23. studenoga od posljedica trovanja radioaktivnim polonijem 210. 

U pismu koje su njegovi suradnici objavili nakon što je
umro, optužio je ruskog predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubojstvo. Kremlj odbacuje bilo kakvu umiješanost.

"Interpol će biti pozvan, i već je pozvan, na brzu razmjenu
informacija" budući da je u istragu uključeno nekoliko zemalja, rekao je Lahonin na konferenciji za novinare u Moskvi, a prenijela je RIA Novosti.

Reuters prenosi izjavu glasnogovornice Interpola u Francuskoj koje je rekla da "Interpol postoji kako bi pružio pomoć policijskim operacijama, a ovdje se očito radio o međunarodnom slučaju i stoga Interpol može ponuditi i pružiti potrebnu pomoć".

Britanski istražitelji borave u Rusiji kako bi ispitali one koji su
se sastali s Litvinekom u Londonu, a ruske novine pišu da bi ruski istražitelji mogli otputovati u London.

Njemački dužnosnici su izjavili da sumnjiče jednog ruskog poslovnog čovjeka, koji se sastao s Litvinenkom na dan kada se bivši ruski špijun razbolio i koji se trenutačno nalazi u bolnici u Moskvi, da je među odgovornima za smrt Litvinenka. 

Danas  je zaključeno da četiri osobe, koje su bile u kontaktu s mogućim osumnjičenim Dmitrijem Kovtunom, nisu kontaminirane polonijem 210. Kovtun je odbacio bilo kakvo sudjelovanje u trovanju Litvinenka.

Kovtunova bivša supruga, njihovo dvoje djece i njezin sadašnji partner primljeni su u bolnicu zbog analiza koje su pokazale da nisu otrovani polonijem, javio je njemački radio.

Kovtun je proveo noć 28. listopada u stanu svoje bivše supruge u Hamburgu gdje su pronađeni tragovi radioaktivne tvari.

"Kontaminacija u stanu je gotovo jednaka onome čemu je izložen pušač ako popuši nekoliko kutija cigareta ili jake cigare", izjavio je Gerald Kirchner iz Njemačke agencije za zaštitu od radijacije.

Kovtun je razvio simptome trovanja radijacijom, rekli su ruski
tužitelji. Međutim, proturječni su podaci o njegovom zdravstvenom stanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene