Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pakistanska policija spasila je 53 učenika, od kojih neke u dobi od samo 7 godina, koji su bili vezani lancima u podrumu jedne vjerske škole u gradu Karachiju.


Bivši učenici, uključujući i jednog 8-godišnjaka ispričali su istražiteljima kako su ih u školi redovito tukli, vezali lancima i kukama te zatvarali u prostorije u podrumu. Vrhunac 'edukacije' bila je soba koju su zvali 'ćelija za mučenje'.

Vezani članci Testiranje u Grčkoj Strah od delta-soja: Jedna europska zemlja od danas ima stroža pravila za sve necijepljene, uključujući i djecu stariju od 12 godina Ella Selak Bagarić - 3 Kako pomoći djeci da se vrate u staro normalno? Stručnjakinja o izazovima za školarce i roditelje

'Tijekom racije u školi spašeno 53 učenika, od kojih dvoje 7-godišnjaka i jedan 8-godišnjak', kazao je policijski inspektor Naeem Akram.

Policija je kazala kako su u školi rekli da su ih bacili u lance jer su bili ovisnici o drogama 'pa su ih željeli rehabilitirati', no puno detalja je za sada još nejasno. Policija ne želi izlaziti u javnost s puno detalja dok ne pregledaju sve dokaze.

Reporter AFP-a izvijestio jekako je u podrumu škole bio pravi labirint soba u kojima su pronađeni lanci i kuke.

Azmat Ulla, 17-godišnji učenik, ispričao je novinarima kako ga je otac poslao u vjersku školu jer je imao nekoliko napadaja.

'Vodio me kod nekoliko duhovnih iscjelitelja koji su mu rekli da sam žrtva crne magije. Prije 3 mjeseca me posalo u ovu školu. Moj otac plaća 3.000 rupija mjesečno (oko 34 dolara) kao naknadu za to da od mene naprave normalnu osobu. No, ja i dalje imam napadaje unatoč tomu što su me vezali lancima i svakodnevno me brutalno tukli štapovima', ispričao je Azmat.

Mohammad Ashraf je ispričao kako je u školu poslao svojeg 8-godišnjeg sina Mushtaqa Ahmeda jer je vjerovao kako će tamo dobiti religijsku naobrazbu. 

'Nisam znao da ih tamo nemilosrdno tuku. Moj sin više neće ići u tu školu', kazao je Mohammad.

Vjerske škole (Madrassas) u Pakistanu uglavnom pohađaju djeca siromašnih obitelji jer im je to jedina izobrazba koju si mogu prijuštiti.