Obavijesti Video Pretražite Navigacija
34.000 silovanja

Indijske žene izašle na ulice kako bi prosvjedovale protiv seksualnog nasilja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stotine žena okupilo se u više od 30 gradova diljem Indije u subotu, objavivši kako su "zauzele noćne ulice" kako bi zatražile sigurnost na javnim prostorima nakon izvještaja o masovnom zlostavljanju žena u gradu Bengaluru na Novu godinu.

Od prijestolnice New Delhija do Kalkute na istoku, Channaija na jugu i Mumbaija na sjeveru, aktivisti, studenti i zaposleni okupili su se na marševima i oko događanja, pjevajući pjesme i recitirajući poeziju za ravnopravnost žena.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Travel blogeri Fernanda i Vincente Horor na putovanju Dramatična objava popularnih blogera: "Večeras su je grupno silovali, njih sedmorica, kurvini sinovi!"

Sudionici, među kojima je i velik broj muškaraca, izvikivali su slogane poput "Sloboda, sloboda, sloboda!" i nosili transparente poput "Vratite noć. Razbijte tišinu. Zaustavite nasilje" i "Nitko se ne pita što je moj zlostavljač odjenuo".

"Od dvanaeste godine se ne osjećam ugodno i sigurno na ulici, ni po danu ni po noći, no prvi put sudjelujem na maršu poput ovog", rekla je 37-godišnja Anuradha Sinha, menadžerica u tvrtki koja se bavi online trgovinom.

"Imam trogodišnju kćer, a uzimajući u obzir situaciju s kojom se nosimo danas u pogledu seksualnog zlostavljanja, ne želim da ona odrasta i trpi što mi moramo prolaziti svaki dan. To se mora promijeniti", dodala je Sinha.

Kampanja #IWillGoOut je započeta ovog mjeseca nakon izvještaja o seksualnim zlostavljanjima tijekom proslave Nove godine u Bengaluruu gdje je gomila u središnjem dijelu grada navodno fizički napala nekoliko žena.

Ministar unutarnjih poslova te savezne države kasnije je na televiziji rekao da se "takvi incidenti događaju", a jedan drugi političar za zlostavljanje je optužio žene jer prate "zapadnjačku kulturu" tako što se neprimjereno oblače i ostaju dugo vani.

Napadi koji podsjećaju na one koji su se dogodili u njemačkim gradovima tijekom dočeka 2016. kada su migranti zlostavljali žene šokirali su velik broj Indijaca jer se Bengaluru, grad poznat po obrazovanom stanovništvu, smatra sigurnijim za žene od New Delhija.

Seksualni zločini česti su u Indiji, a u 2015. se prema državnom uredu za statistiku o zločinima dogodilo više od 34 tisuća silovanja, iako žene često to ne prijavljuju jer strahuju od osude društva.

Masovno silovanje žena od strane šest napadača koje se dogodilo u prosincu 2012. u Delhiju izazvalo je zgražanje svjetske javnosti, te je potaknulo pozive na veću zaštitu žena diljem indijskih gradova.

Vlada je uvela strože zakone o seksualnom napastovanju, no aktivisti smatraju kako je trebala učiniti više. Najmanje 30 indijskih gradova je u tu svrhu održalo prosvjede, a u svakom od njih se pojavilo najmanje nekoliko stotina ljudi, tvrde organizatori. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene