Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Indija: U pet islamističkih napada najmanje 20 mrtvih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U pet islamističkih napada koji su se dogodili u subotu navečer u bogatim poslovnim četvrtima indijske prijestolnice New Delhija ubijeno je najmanje 20, a ranjeno gotovo 100 ljudi, objavile su vlasti koje su, kako tvrde, na tragu počiniteljima.

'Dvadeset osoba je ubijeno, a 98 je ranjeno', rekao je Rajan Bhagat, glasnogovornik policije u saveznoj prijestolnici, iznoseći najnovije podatke o broju ubijenih koji je nešto manji nego prethodne noći kada se govorilo o 22 mrtvih.

Pročitajte i ovo Joe Biden nakon smrti vojnika Više od 30 ljudi poginulo u osvetničkim napadima SAD-a, čekaju se idući koraci: "Ovo je početak našeg odgovora" Američki borbeni zrakoplov oglasio se Biden Amerikanci počeli osvetničke napade na militante u Iraku i Siriji, pristižu prve vijesti o poginulima i ranjenima

Pet eksplozivnih naprava eksplodiralo je u trima različitim četvrtima koje posjećuje indijska nova srednja klasa koja naveliko troši i predvečer šeta povijesnim središtem New Delhija.

Najteži se napad dogodio na Connaught Placeu, simbolu prijestolnice gdje su u razmaku od 45 minuta eksplodirale dvije bombe postavljene u kontejnere za smeće.

Drugu trgovačku četvrt, Greater Kailash koju zbog barova i modernih trgovina posjećuje velik broj indijskih novopečenih bogataša i stranaca, potresle su eksplozije dviju bomba. Meta petog napada bio je sjeverozapadni dio New Delhija s velikim brojem trgovina elektronikom.

Tri druge bombe su pravodobno deaktivirane, potvrdio je glasnogovornik policije: jedna je otkrivena pokraj vojnog slavoluka Porte de l'Inde gdje počinje velika avenija Raj Path s travnjacima i vodoskocima kamo roditelji s djecom dolaze prošetati.

Indijska glasila pišu u nedjelju da je policija već uhitila nekoliko osumnjičenih, ali ne navode druge potankosti.

Odgovornost za napade u elektroničkoj poruci preuzela je nepoznata skupina Indijski mudžahedini. "U Allahovo ime, Indijski mudžahedini su opet udarili. Činite što hoćete. Uhitite nas ako možete", pozivaju u poruci koju su objavili mediji.

Najsmrtonosniji teroristički napadi u Indiji dogodili su se 12. ožujka 1993. u Bombayju (257 mrtvih) i 11. srpnja 2006. u vlakovima i na kolodvorima u tom gradu (186 mrtvih).

Zbog islamističkih napada na čitavom teritoriju Indije uvedeno je stanje povišene pripravnosti.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene