Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indija je u ponedjeljak uspješno testirala Agni-5, svoju raketu najdaljeg dometa koja može nositi nuklearnu glavu, objavili su službenici.


Međukontinentalna balistička raketa s dosegom od 5000 kilometara testirana je tri puta od 2012., a provjere u ponedjeljak su posljednje prije no što ona bude uključena u indijski vojni arsenal.

Vezani članci Sjeverna Koreja (Foto: Google Maps) Kakva blamaža! Sjeverna Koreja ispalila raketu i slučajno pogodila svoj grad Informacije o životu obitelji Kim Jong-una rijetko izlaze u javnost (Foto: AFP) Sve oči opet uprte prema Sjevernoj Koreji: Strah probudile aktivnosti u raketnoj bazi

Raketa je lansirana s otoka Kalam u Bengalskom zaljevu, istočno od indijske obale, rekao je Manish Bhardway glasnogovornik Organizacije za istraživanje i razvoj obrane.

Sedamnaest metara visoka Agni-5 teži 50 tona te može prenijeti nuklearnu glavu do Kine i gotovo cijele zapadne Europe.

Agni rakete srednjeg i dalekog dometa ključni su dio indijskog programa zastrašivanja regionalnih rivala poput Pakistana i Kine.

"Uspješno lansiranje Agni-5 čini svakog Indijca veoma ponosnim. Ona će dodati nevjerojatnu snagu našoj strateškoj obrani", napisao je na Twitteru indijski premijer Narendra Modi. (Hina)