Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Indija će siromašnim obiteljima nuditi po 3.000 dolara kako bi podizali žensko dijete i kako bi pridonijela ukidanju raširene prakse abortiranja ženskih nerođenih beba koja je u nekim dijelovima zemlje dovela do nesrazmjera između spolova.


Mnoge obitelji preferiraju mušku djecu, kao buduće hranitelje obitelji, dok za djevojčice, kako bi se udale, moraju davati miraz.

Vezani članci Ilustracija: Thinkstock Šokantna izjava američkog svećenika: "Pobačaj je veće zlo od pedofilije. Pedofilija ne ubija" Slika nije dostupna Crkva izopćila majku i liječnike 9-godišnjakinje koju je silovao očuh

Prema podacima koje je objavio britanski medicinski časopis Lancet, u Indiji je u proteklih 20 godina, nakon zabranjenog otkrivanja spola djeteta, abortirano oko 10 milijuna ženskih fetusa.

Vlada se nada da će najavljena inicijativa pomoći spasu djevojčica.

"Novac ćemo isplaćivati u obrocima i nadgledat ćemo odgoj i brigu o djevojčicama - uključujući obrazovanje, cijepljenje i prehranu - sve do 18. godine i pod uvjetom da nije udata", objasnila je ministrica Renuka Chowdhury zadužena za ženska i dječja pitanja.

Iako je Indija donijela niz propisa za društveni i gospodarski napredak žena, smatra da će nova "gotovinska politika" imati više učinka.