Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Potrebna koalicija

Indija: Završeni izbori, Kongresna stranka vodi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Jednomjesečni opći izbori u Indiji završili su u srijedu, a po izlaznim anketama provedenim na biralištima u vodstvu je vladajuća Kongresna stranka pred najvećom oporbenom strankom Bharatiyom Janatom (BJ).

Međutim, ni jedna od njih neće sama osvojiti većinu u parlamentu, stoga će tražiti nove saveznice za uspostavu vlade u vrijeme kada je treće po veličini azijsko gospodarstvo suočena sa zastojem i rastućom nestabilnosti u susjednom Pakistanu.

Izlazna anketa, koju je provela agencija C-Voter za indijsku televiziju, pokazuje da će koalicija pod vodstvom Kongresne stranke lijevog centra osvojiti 189 do 201 mjesta u parlamentu, dok će savez na čelu s oporbenom strankom BJ dobiti 183 do 195 od ukupno 543 mjesta u parlamentu.

Od 2004. godine indijski premijer je Manmohan Singh, na čelu koalicije lijevog centra koju je sastavila Kongresna stranka udovice bivšeg premijera Rajiva Gandhija, a oporbenu BJ, vodi 81-godišnji Lal Krishna Advani.

Završetak prebrojavanja glasova s jednomjesečnih izbora predviđen je za subotu i toga će dana biti objavljeni rezultati izbora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene