Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Jednomjesečni opći izbori u Indiji završili su u srijedu, a po izlaznim anketama provedenim na biralištima u vodstvu je vladajuća Kongresna stranka pred najvećom oporbenom strankom Bharatiyom Janatom (BJ).


Međutim, ni jedna od njih neće sama osvojiti većinu u parlamentu, stoga će tražiti nove saveznice za uspostavu vlade u vrijeme kada je treće po veličini azijsko gospodarstvo suočena sa zastojem i rastućom nestabilnosti u susjednom Pakistanu.

Izlazna anketa, koju je provela agencija C-Voter za indijsku televiziju, pokazuje da će koalicija pod vodstvom Kongresne stranke lijevog centra osvojiti 189 do 201 mjesta u parlamentu, dok će savez na čelu s oporbenom strankom BJ dobiti 183 do 195 od ukupno 543 mjesta u parlamentu.

Od 2004. godine indijski premijer je Manmohan Singh, na čelu koalicije lijevog centra koju je sastavila Kongresna stranka udovice bivšeg premijera Rajiva Gandhija, a oporbenu BJ, vodi 81-godišnji Lal Krishna Advani.

Završetak prebrojavanja glasova s jednomjesečnih izbora predviđen je za subotu i toga će dana biti objavljeni rezultati izbora.