Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na inauguraciji Kolinde Grabar Kitarović, o kojoj su slovenski mediji opširno izvijestili, bio je i slovenski predsjednik Borut Pahor.


Slovenski mediji opširno su u nedjelju izvijestili o inauguraciji nove hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, ističući njezinu poruku da će biti predsjednica svih hrvatskih građana.

Vezani članci Slika nije dostupna Inauguralni govor Kolinde Grabar Kitarović: 'Jedna sam od vas' Slika nije dostupna Prisegnula na dužnost sa suzama u očima: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska'

Slovenska televizija podsjeća da je Grabar Kitarović na izborima 11. siječnja u drugom krugu tijesno pobijedila dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića, te da to govori o oštroj podijeljenosti hrvatskog biračkog tijela,

Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je ona u 'optimističkom govoru naglasila potrebu novog hrvatskog jedinstva' kako bi se prevladalo ekonomsku krizu, te da nema nijednog razloga zašto Hrvatska ne bi mogla biti bogato društvo.

Grabar Kitarović prisegnula na dužnost sa suzama u očima: 'Vjerujem u te zemljo moja Hrvatska'

Kolinda Grabar Kitarović je naglasila da nikad neće djelovati protivno hrvatskim nacionalnim interesima, založila se za prevladavanje ideoloških podjela iz prošlosti i okretanje budućnosti, a posebnu je počast odala prvom predsjedniku Franji Tuđmanu i hrvatskim braniteljima, prenijeli su slovenski mediji naglaske iz njezina inauguracijskog govora.

Slovenski predsjednik Borut Pahor, koji je bio na inauguraciji u Zagrebu, ranije je izrazio očekivanje da će nova predsjednica podupirati integraciju ostalih država jugoistočne Europe u EU.

Također se nada da će dati potporu tzv. procesu Brdo koji su prije nekoliko godina inicirale slovenska i hrvatska vlada, a usmjeren je jačanju stabilnosti, povjerenja i političkog dijaloga na jugoistoku Europe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook