Obračun Istok - Zapad preko krize u Ukrajini doveo je Europu u opasnot. Nuklearni rat je bliže nego što je bio u vrijeme Hladnog rata, upozorio je bivši ruski ministar vanjskih poslova Igor Ivanov.


'Rizik od suočavanja s uporabom nuklearnog oružja u Europi je veći nego '80-ima' rekao je Igor Ivanov, ruski ministar vanjskih poslova od 1998. do 2004. godine. 

Vezani članci Pješak na zebri Život mu spasili samo nadljudski refleksi, vozač nije ni pomislio stati Slika nije dostupna Putin o nuklearnom ratu između SAD-a i Rusije: "Nitko to ne bi preživio"

Iako su SAD i Rusija smanjili svoje nuklearne arsenale, tempo usporava. U siječnju 2015., prema podacima Međunarodnog istraživačkog instituta za mir u Stockholmu (SIPRI), Rusija i SAD su imali oko 90 posto svjetskih zaliha, oko 7.000 nuklearnih bojnih glava svaka, prenosi Reuters.

'Imamo manje nuklernih bojnih glava, no rizik da će biti upotrebljene raste', kazao je Ivanov u Bruxellesu gdje se sastao s ministrima vanjskih poslova Ukrajine i Poljske te američkim zakonodavcima.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg je upozorio Rusiju da ne zastrašuje susjede s pričom o nuklearnom naoružanju te javno izrazio zabrinutost među zapadnim dužnosnicima.

Ivanov pak, za podizanje uloga krivi obrambeni štit koji je SAD postavio u Europi. Dio tog štita uključuje lokaciju u Poljskoj gdje bi trebao biti operativan 2018. godine. To je posebno osljetljivo za Moskvu jer Amerikance dovodi u blizinu ruske granice.

S druge strane, SAD i NATO kažu da je štit dizajniran da zaštiti Europu od iranskih balističkih raketa te da nije usmjeren prema Rusiji, niti sposoban za ispaljivanje raketa.

'U jedno možete biti sigurni. Kada SAD postavi svoj sustav raketne obrane u Poljskoj, Rusija će odgovoriti i postaviti svoj sustav raketne obrane u Kalinjingradu', kazao je Ivanov referirajući se na ruski teritorij na Baltiku.