Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jačanje nuklearnog arsenala

Amerikanci razvijaju posebno moćan proturaketni sustav

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iran je prošlog mjeseca testirao novu balističku raketu srednjeg dometa usprkos nuklearnom sporazumu sa šest velesila.

To je drugo lansiranje balističkih projektila Irana, od nuklearnog sporazuma iz srpnja između Teherana i šest zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama kojim se Irancima ukidaju sankcije u zamjenu za ograničenje opsega njihovog nuklearnog programa.

Sporazumom je Iranu dozvoljeno da izvozi nuklearne materijale poput osiromašenog urana dok mu je zabranjen uvoz raketa na period od osam godina, kao i razvijanje raketa sposobnih za nošenje nuklearnog oružja.

Iransko balističko testiranje moglo bi ugroziti implementaciju postignutog dogovora. No, čini se da to ne iznenađuje SAD koje prema svemu sudeći od početka sumnjaju da će samo sporazum biti dovoljan kako bi se zaustavio iranski nuklearni razvoj.

Pročitajte i ovo Emmanuel Macron, Ursula von der Leyen pozivi na deeskalaciju Svijet u strahu od novog sukoba zbog napada na Iran: "Apsolutno je nužno da regija ostane stabilna" Izraelske rakete pogodile lokaciju u Iranu Iz minute u minutu Šef NATO-a oglasio se o ratu na Bliskom istoku; Iranski ministar: "Izraelski dronovi nisu prouzročili štetu..."

PREKRŠILI SU REZOLUCIJU UN-A Slijedi li kazna?

Naime, Business Insider piše kako su SAD nedavno ponovno pokrenule obrambeni raketni program. U kolovozu je, naime, američko ministarstvo obrane sklopilo ugovor od gotovo 10 milijuna dolara s Boeingom koji bi trebao razviti MKV program (multiple-kill vehicle) odnosno proturaketni sustav u kojem se s jednog nosača odjednom može ispaliti nekoliko projektila s nuklearnim bojevim glavama i tako uništiti više meta/raketa u pokretu.

MKV program je ugašen 2009. na početku prvog mandata predsjednika Baracka Obame, no Amerikanci su ga opet odlučili pokrenuti. Iran je, naime, javno demonstrirao kako može istovremeno lansirati nekoliko nuklearnih projektila.

'MKV će biti prava revolucija u proturaketnoj obrambenoj sposobnosti SAD-a', tvrde neki vojni stručnjaci. Cilj Pentagona je da MKV profunkcionira do 2020. godine. Ograničenje Iranu za razvoj balističkih raketa trajat će do 2024. godine ukoliko nuklearni sporazum bude implementiran iduće godine.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene