Obavijesti Video Pretražite Navigacija

ICTY: U srijedu početak suđenja Momčilu Perišiću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u srijedu treba početi suđenje Srbinu Momčilu Perišiću, načelniku glavnog stožera Vojske Jugoslavije (VJ) od 1993. do 1998. optuženom za ratne zločine i za zločine protiv čovječnosti.

Momčilo Perišić (64) je u prigodi prvog pojavljivanja na sudu odbacio svih trinaest točaka optužnice za ratne zločine i za zločine protiv čovječnosti koja ga tereti za ubojstva, progon na političkoj, rasnoj i vjerskoj osnovi te za pokolj i progone civila.

Pročitajte i ovo Robert Badinter Ugledni pravnik i bivši ministar Umro čovjek koji je proglasio smrt Jugoslavije Slika nije dostupna 'Ekstremizan jača' Vučić: Haški sud nije ispunio cilj o pomirenju, stanje u regiji lošije nego 1995.

Optužnica mu stavlja na teret sudjelovanje u trima događajima koji su obilježili rat na prostoru bivše Jugoslavije u 1990-im: opsadu Sarajeva, granatiranje Zagreba u svibnju 1995. i pokolj gotovo 8.000 muslimana u Srebrenici u srpnju 1995.

Perišić se dragovoljno predao sudu 7. ožujka 2005. U lipnju 2006. pušten je na privremenu slobodu do početka suđenja.

Perišić je, prema optužnici, vojnike VJ-a stavio na raspolaganje vojsci Republike Srpske i vojsci pobunjenih hrvatskih Srba.

Perišić je, kako se navodi u optužnici, pripadnike snaga bosanskih Srba držao na platnom popisu Vojske Jugoslavije i osiguravao im "oružje, streljivo i logističku pomoć".

U opsadi Sarajeva pobijeno je oko 10.000 ljudi, među kojima 1.500 djece, prema Helsinškom odboru za ljudska prava.

Optuženik "nije kaznio ni spriječio" pokolj civila u granatiranju tržnice i na tramvajskoj postaji, kao ni hice snajperista koji su pucali s krovova zgrada.

ICTY je već osudio nekoliko Perišićevih podređenih. General Stanislav Galić osuđen je u drugostupanjskom postupku na doživotni zatvor zbog "terora nad civilima" u opsadi Sarajeva. Vođa pubunjenih Srba u Hrvatskoj Milan Martić podnio je žalbu na presudu prvostupanjskog suda koji mu je dosudio 35 godina zatvora.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene