Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iran je svoje nuklearne aktivnosti učinio transparentnijima, no još uvijek nije odgovorio na ključna pitanja i značajno je povećao proces obogaćivanja urana, stoji u izvješću IAEA.


Izvješće bi moglo poslužiti kao temelj za uvođenje trećeg kruga sankcija Teheranu kojeg Zapad optužuje da se pokušava domoći nuklearnog oružja.

Vezani članci Slika nije dostupna 'IAEA je donijela nezakonitu deklaraciju protiv Iranaca' Slika nije dostupna 'IAEA uvjerena da Iran može proizvesti atomsku bombu'

>> SAD će tražiti nove sankcije za Iran

Iran tvrdi da nuklearni program služi isključivo u civilne svrhe.

Suradnja je bila dovoljna kako bi se razjasnila sporna pitanja iz prošlih aspekata iranskog nuklearnog programa, navodi se u izvješću. 

"Suradnja bi se mogla nazvati reaktivnom, a ne proaktivnom", navodi se u dokumentu koji potpisuje glavni direktor Agencije Mohamad ElBaradei.

IAEA navodi kako i dalje ne može sa sigurnošću isključiti da Iran nema tajni, paralelni nuklearni program, jer Teheran njezinim inspektorima dopušta uvid samo u javna nuklearna postrojenja.

IAEA navodi da se broj centrifuga za obogaćivanje urana od kolovoza povećao za trećinu i sada ih je 3.000, dovoljno za pokretanje industrijske proizvodnje nuklearnog goriva.

No, Iran ih ne koristi punim kapacitetom, rekao je visoki UN-ov
dužnosnik dobro upoznat s izvješćem.

Čak i da dugoročno obogaćuje uran u svih 3.000 centrifuga, nuklearni stručnjaci procjenjuju da bi Iranu trebalo 18 mjeseci za proizvodnju dovoljno fuzijskog materijala za jednu bombu, rekao je neimenovani dužnosnik.

Svjetske sile suglasile su se 28. rujna da će izraditi nacrt nove
rezolucije Vijeća sigurnosti o uvođenju dodatnih sankcija osim ako izvješća IAEA-e i EU-a ne budu pozitivna.

Ahmadinedžad: Izvješće IAEA-e pokazuje da je Iran bio u pravu 


Iran je danas objavio da je izvješće UN-ove nuklearne agencije opravdalo njegove postupke te kako bi stoga daljnja rasprava u Vijeću sigurnosti oko iranskog nuklearnog programa bila nezakonita

"Pozdravljamo što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) ispunila svoju ulogu. Objavom izvješća šefa IAEA-e Mohameda ElBaradeia svijet će vidjeti da je iranski narod bio u pravu i da je otpor našeg naroda bio ispravan", rekao je iranski predsjednik Mahmud Ahmadinedžad.

"Bilo bi začuđujuće kada bi Vijeće sigurnosti nastavilo raspravljati o iranskom slučaju jer, temeljno na ovom izvješću, rasprava više ne bi imala legalne temelje", rekao je zamjenik direktora iranske atomske agencije Mohamed Saidi.

Zapadne zemlje optužuju Iran da se, pod krinkom civilnog nuklearnog programa, pokušava domoći atomskog oružja. 

Teheran ustraje u tvrdnji da su njegove nuklearne ambicije isključivo miroljubive i namijenjene proizvodnji električne energije.

Vijeće sigurnosti UN-a već je uvelo Iranu dva niza sankcija zbog odbijanja da obustavi svoj nuklearni program. 

No, Rusija i Kina, koje imaju pravo veta u Vijeću sigurnosti, protive se pooštrenju sankcija Iranu. 

O trećem krugu sankcija trebalo bi se raspravljati nakon objave ovoga izvješća.