Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savezne snage ruskog ministarstva unutarnjih poslova i snage čečenskog premijera Ramzana Kadirova 'sustavno' provode zlostavljanje u službenim i tajnim zatvorima u Čečeniji, upozorava Human Rights Watch.'Zlostavljanje, kako u službenim, tako i u tajnim zatvorima,
prošireno je i sustavno se provodi u Čečeniji', tvrdi organizacija za zaštitu ljudskih prava u objavljenom izvješću.

Vezani članci Zgrada DORH-a DORH podignuo optužnicu pa objavio stravične detalje mučenja zarobljenih hrvatskih policajaca 1991. kod Daruvara Slika nije dostupna Ruski list: Kadirov skriva tajne logore za gay osobe diljem zemlje

'Ako ste zatočeni u Čečeniji, prijetit će vam stvarni i neposredni rizik od mučenja', izjavila je direktorica HRW-a za Europu i srednju Aziju Holly Cartner u priopćenju te organizacije čije je sjedište u New Yorku. 

'Usto nema puno izgleda kako će vaš zlostavljač morati
odgovarati', dodala je Cartner. 

HRW je istražio više od stotinu slučajeva zlostavljanja i upoznao se s istragom koju su vodile glavne ruske organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Izvješće od 16 stranica poslano je UN-ovu Odboru protiv
zlostavljanja.

'U izvješću se govori o lošem postupanju i o zlostavljanju koje su provodile proruske čečenske snage pod stvarnim zapovjedništvom premijera Ramzana Kadirova, kao i osoblje savezne policije', ističe HRW.