Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi obrat!

Parovi uhićeni u Zambiji zbog prijave Hrvata? Zambijska novinarka: "Nema još službene izjave, ali očito je slučaj isti, samo s novim dokazima"

Aktualno Galerija Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 39 Foto: Cropix Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: mwebantu.com Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati na sudu u Ndoli Hrvati na sudu u Ndoli Foto: SUN FM Zambija +10 Suđenje Hrvatima u Zambiji - 64 Galerija 1/15 >>
Novi obrat u slučaju Hrvata u Zambiji. U zračnoj luci, kad su htjeli otići u Hrvatsku, uzeli su im dokumente i ponovno ih uhitili.

Osmero Hrvata zaustavljeno je u zračnoj luci u Zambiji. Oduzeli su im dokumente i ponovno su uhićeni, doznaje Dnevnik Nove TV od odvjetnika u Zambiji.

Kako DNEVNIK.hr doznaje od visokog izvora, Hrvati se trenutačno nalaze u Uredu za imigraciju u Ndoli i tamo im objašnjavaju o čemu se radi. ''Hrvati su se uredno čekirali na aerodromu, a na samom izlazu prema avionu zaustavili su ih predstavnici Ureda za imigraciju i odveli'', prepričao je dramatične događaje naš izvor. Nikome nije jasno zašto su im zabranili odlazak kad im je sud odredio da moraju napustiti zemlju. Slijede brojne diplomatske aktivnosti na najvišim razinama i prema zambijskim vlastima i prema Europskoj uniji kako bi se zaštitili hrvatski državljani.

Telegram doznaje da su hrvatski parovi privedeni jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu hrvatskog državljanina.

Odvjetnica jedne od obitelji Sandra Marković rekla je da nemaju informaciju što se točno dogodilo. ''Zvali smo na sve strane, čekamo, odvjetnik se vraća tamo'', izjavila je za DNEVNIK.hr. Ne može ni pretpostaviti što se moglo dogoditi. ''Ništa se nije dogodilo u međuvremenu, baš ništa što bi moglo promijeniti tijek'', dodala je zabrinuta odvjetnica. 

Pročitajte i ovo Gordan Grlić Radman Odbačena optužnica Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv Hrvata, vraćaju se kući. Što će biti s djecom?

Osmero Hrvata ponovno je uhićeno u Zambiji zbog istih optužbi, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica novinarima u utorak.

"Njima se stavljaju na teret iste optužbe kao prvi put te su oni zapravo, temeljem te činjenice, ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj dosta neobičnoj i čudnoj situaciji", rekao je Malenica i dodao da se veleposlanik Ante Cicvarić uputio prema Ndoli.

"Mi ćemo i dalje svim naporima nastaviti štititi hrvatske državljane. Ne samo ovih osmero odraslih, već i djecu koja se i dalje nalaze u Zambiji", rekao je ministar i potvrdio da su Hrvati vraćeni u pritvor. 

Novi dokazi

Novinarka lokalnih medija pojašnjava za Dnevnik Nove TV kako je od izvora dobila informaciju da su presudni bili novi dokazi.

"Nema službene izjave još, ali očito je slučaj isti samo s novim dokazima, jer prošlo ročište imali su samo izjavu vlasnika hostela, recepcionarke, službenika koji ih je uhitio, ovaj put možda imaju službenike ili osobe iz Konga odakle su djeca", kaže Liambella Mutumba, sa MUVI TV. 

Stručnjak s Pravnog fakulteta pojašnjava nam da je važan dio zambijskog zakona prema kojem javni tužitelj može odustati od kaznenog progona. I to može napraviti u dva slučaja.

"U prvoj javni tužitelj odustaje od kaznenog progona prije nego je iznesena obrana i tada dolazi do obustave kaznenog postupka. u drugoj situaicji odustaje od progona nakon što je iznesena obrana i tada je oslobađajuća presuda", pojašnjava  Aleksandar Maršavelski. 

Sud u Zambiji u ponedjeljak je odbacio optužnice protiv osmero Hrvata koje se teretilo za trgovinu djecom. Imali su rok od 48 sati da napuste zemlju.

Aktualno Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv Hrvata, vraćaju se kući. Što će biti s djecom? Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati na sudu u Ndoli Hrvati na sudu u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: mwebantu.com +0 Gordan Grlić Radman Svijet Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv Hrvata, vraćaju se kući. Što će biti s djecom? 1/5 >>

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je u zambijskoj zračnoj luci 7. prosinca 2022. godine, nakon što je tu zemlju namjeravalo napustiti s četvero djece posvojene u sirotištu u DR Kongu. Teretilo ih se za trgovinu ljudima u pokušaju, a nakon 47 dana u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode nakon ispunjenih uvjeta za jamčevinu.

Pročitajte i ovo Ročište u Zambiji - 3 Nakon 46 dana Uživo iz Zambije: Nakon izlaska iz zatvora otkrivamo kakva je procedura za Hrvate, gdje će biti smješteni te gdje su djeca

Ovaj slučaj izazvao je lavinu reakcija u Hrvatskoj nakon što se ispostavilo da je DR Kongo zabranio međunarodna posvajanja te se postavljala upitnost ispravnosti dokumenata temeljem kojih je parovima dopušteno posvojenje.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene