Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odbačena optužnica

Sud u Zambiji odbacio optužbe protiv Hrvata, vraćaju se kući. Što će biti s djecom?

Aktualno Galerija Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati na sudu u Ndoli Hrvati na sudu u Ndoli Foto: SUN FM Zambija Hrvati pred sudom u Ndoli Hrvati pred sudom u Ndoli Foto: mwebantu.com +0 Gordan Grlić Radman Galerija 1/5 >>
Sud u Zambiji odbacio je optužnice protiv osmero Hrvata koje se teretilo za trgovinu djecom. U roku od 48 sati moraju napustiti zemlju. Zasad se ne zna što je s djecom koju su posvojili.

Osmero Hrvata koji se već dva mjeseca nalaze u Zambiji u ponedjeljak su oslobođeni na sudu u Ndoli, gdje ih se teretilo za trgovinu djecom

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova potvrdilo je da je nadležni sud u Ndoli odbacio optužnicu protiv hrvatskih državljana.

"U roku od 48 sati dužni su napustiti Republiku Zambiju. U povratku u Hrvatsku, kao i tijekom cijelog dosadašnjeg postupka, nadležna tijela osigurat će hrvatskim državljanima svaku potrebnu pomoć."

Pročitajte i ovo Danka Derifaj SLUČAJ ZAMBIJA Reporterka Provjerenog doznaje nove detalje o uhićenim Hrvatima: Počinje novo ročište

Još se ne zna gdje su djeca

Ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman potvrdio je kako je sud u Ndoli odbacio optužnicu. "Pretpostavljamo da je optužnica odbačena jer nije bilo inkriminirajućih elemenata."

"Naša je prvotna briga bila za ove pritvorene hrvatske državljane", rekao je ministar, koji nije dao jasan odgovor na pitanje što je s posvojenom djecom. 

Rekao je da je sljedeći korak "iskazati zaštitu za djecu" koja imaju hrvatske dokumente iako nema nove informacije o tome gdje su ona. "Naš je prioritet bila briga o osam hrvatskih državljana koji su uhićeni", rekao je ministar.

"Djeca su također hrvatski državljani", upozorili su novinari, na što je ministar rekao da uz sav napor oni nisu uspjeli doći do njih. Potvrdio je da i ona imaju pravo na konzularnu zaštitu i da Ministarstvo poduzima određene radnje, nije jasno koje.  

"Nemamo informaciju kako ih oni tretiraju, ali mi još uvijek nismo dobili pristup njima, što nam govori da je to još u razmatranju", odgovorio je na pitanje je li zambijskim vlastima sporno državljanstvo djece. Nije znao niti odgovor na to hoće li biti upitna sva posvajanja djece iz DR Konga te jesu li ona zakonita ili nisu.

Rekao je kako ne vidi zašto se hrvatskim državljanima ne bi savjetovalo da putuju u Zambiju.

Gordan Grlić Radman Hrvati pred sudom u Ndoli (Foto: SUN FM Zambija)

Četiri hrvatska para koja su u Zambiju otišla po posvojenu djecu iz DR Konga trenutačno se nalaze u imigracijskom uredu. 

Zambijski mediji navode kako je suđenje prekinuto nakon što je država podnijela zahtjev da se predmet obustavi "prema odjeljku 88. (a) Zakona o kaznenom postupku, poglavlje 87. Zakona Zambije".

Državni odvjetnik Mahape Libakeni zatražio je obustavu slučaja, koju mu je sudac Dominic Makalicha i odobrio te je prilikom donošenja presude naglasio kako "prekid postupka nije oslobađajuća presuda".

Pročitajte i ovo Danka Derifaj SVE PROVJERAVAJU I USKOK I POLICIJA Reporterka Provjerenog donosi nove detalje o Hrvatima u Ndoli: "Sve troškove snose sami." Opovrgnula je i informaciju iz jednog dnevnog lista

MVEP je u priopćenju istaknuo kako je uhićenim Hrvatima od prvoga dana pružena konzularna pomoć sukladno Ustavu RH i Bečkoj konvenciji o konzularnim odnosima. "S ciljem osiguranja pravičnog suđenja, humanog postupanja i zaštite najboljih interesa hrvatskih državljana, ostvareni su brojni kontakti i obavljeni razgovori ministra vanjskih i europskih poslova Grlića Radmana i ministra pravosuđa i uprave Malenice te hrvatskih diplomatskih i konzularnih predstavnika s najvišim razinama vlasti Zambije. Usto, intenzivno se komuniciralo i sa šefom EU Delegacije u Lusaki, kao i predstavnicima EU-a i međunarodne zajednice", priopćeno je iz Ministarstva.

Gordan Grlić Radman Hrvati pred sudom u Ndoli (Foto: SUN FM Zambija)

Pročitajte i ovo Suđenje Hrvatima u Zambiji: Ilustracija - 2 DETALJI SUTRAŠNJEG ROČIŠTA Tužiteljstvo pozvalo šest svjedoka, među njima i majku jednog od djeteta iz Konga

Osmero hrvatskih državljana uhićeno je u zambijskoj zračnoj luci 7. prosinca 2022. godine, nakon što je tu zemlju namjeravalo napustiti sa četvero djece posvojene u sirotištu u DR Kongu. Teretilo ih se za trgovinu ljudima u pokušaju, a nakon 47 dana u pritvoru pušteni su da se brane sa slobode nakon ispunjenih uvjeta za jamčevinu.

Ovaj slučaj izazvao je lavinu reakcija u Hrvatskoj, nakon što se ispostavilo da je DR Kongo zabranio međunarodna posvajanja te se postavljala upitnost ispravnosti dokumenata temeljem kojih je parovima dozvoljeno posvojenje, a četvero djece dobilo sve hrvatske dokumente, putovnicu i OIB te i službeno postalo hrvatski državljani.

Pročitajte i ovo Provjereno: Posvojenja u Zambiji - 3 Priča iz Zambije Ekipa Provjerenog dobila uvid u sadržaj optužnice, posjetila je domove za nezbrinutu djecu: ''Nema dovoljno hrane''

Novi razvoj događaja u Zambiji ne daje zasad odgovor i na pitanje što je s posvojenom djecom koja su im oduzeta i smještena na tajnu lokaciju, gdje dosad nikome nije bio dozvoljen pristup.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene