Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Politička kriza u BiH nagnala je osam hrvatskih pisaca da pošalju otvoreno pismo. Riječ je o Vjekoslavu Domljanu, Željku Ivankoviću, Miljenku Jergoviću, Mili Lasiću, Ivanu Lovrenoviću, Mirku Marjanoviću, Iliji Šimiću i Lukši Šoljanu.


U pismu izražavaju ozbiljnu zabrinutost 'političkom ulogom koju akteri te krize namjenjuju bosanskohercegovačkim Hrvatima'. 'Kada danas dvije stranke s najvećim izbornim legitimitetom kod Hrvata, HDZ BiH i HDZ 1990, alarmantno postavljaju pitanje ustavne i političke nejednakosti Hrvata, za to postoje mnogi opravdani razlozi, jer je praksa bezobzirnoga nadglasavanja i marginalizacije Hrvata od strane bošnjačkih političkih partnera, osobito u razdoblju od 2006. godine, postala evidentna i nepodnošljiva' ,pišu u pismu te naglašavaju kako dva HDZ-a nemaju nikakvu povijesnu vjerodostojnost ni politički kapital kojim mogu potraživati pravo na monopol zastupanja hrvatskih nacionalnih interesa.

Vezani članci Ilustracija Dva tjedna zaposlenici državnih institucija doslovno ne rade ništa: Od 9. rujna vrijeme kao da je stalo, a problem se nije riješio Zastave BiH Predstavnički dom Kongresa SAD-a usvojio važan zakon o BiH: "Bosanci trpe zbog djelovanja političara koji bezobzirno siju podjele"

>> Poništeni izbori u BiH: Valentin Inzko suspendirao odluku SIP-a

Intelektualci su uvjereni kako su SNSD-ova borba i SDS-ova 'borba za hrvatska prava' motivirana daljim učvršćivanjem autonomije Republike Srpske. 'Ovo što sada radi SDP-ova koalicija nije ništa drugo nego grubo i bezobzirno, surovo makijavelističko poigravanje s hrvatskim elementom, koji im je bio potreban samo zato što ni SDP ni SDA nisu imale dovoljno izbornoga kapaciteta da vlast u Federaciji formiraju same', ističu.

Po njima, Hrvati u Sarajevu se nalaze u 'trajnom procjepu između sebične hadezeovske etnoteritorijalne politike, praktično hercegovačke, i asimilacijske logike sarajevskih bošnjačkih prilika i politika, bez ikakve institucionalne mogućnosti da politički artikuliraju vlastita stajališta'.
'Pozivamo sve one čije se mišljenje i nemir podudaraju s našim, da se pridruže ovome apelu, u zajedničkom pokušaju da pridonesemo vraćanju političkoga djelovanja u racionalne i trezvene okvire', zaključuju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju