Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Politički obrat

Poništeni izbori u BiH: Valentin Inzko suspendirao odluku SIP-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Visoki predstavnik Valentin Inzko privremeno je suspendirao odluke Središnjeg izbornog povjerenstva BiH koje se odnose na formiranje vlasti u BiH.

Iz OHR-a je stigao nalog kojim se privremeno suspendiraju odluke SIP-a koji se odnose na valjanost Doma naroda Parlamenta Federacije i na izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Kako je kazala glasnogovornica SIP-a BiH Maksida Pirić, oni su dobili nalog kojim se privremeno suspendiraju određene odluke SIP-a BiH donesene na sjednici održanoj 24. ožujka, kao i svi postupci sa prethodno navedenim odlukama.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić, Možemo! Parlamentarni izbori 2024. Benčić: ''Bit ćemo brana tome da desnica uđe u Vladu'' Ilustracija Dan odluke Hrvatska u srijedu bira novi saziv Hrvatskog sabora

>> Hrvatski intelektualci u otvorenom pismu progovorili o krizi u BiH

>> Izborno povjerenstvo poništilo izbor čelnika Federacije BiH

>> Nijedan HDZ u BiH neće priznati novu vlast

Pirić nije htjela komentirati odluke visokog predstavnika i još nema službenih reakcija političkih stranaka u BiH.

'Pročitao sam priopćenje i mislim da Ured visokog predstavnika ima pravo donijeti takvu odluku, ali moram primjetiti da su u posljednje dvije godine imali nekoliko prilika za takvu reakciju pa nisu uopće reagirali. Osim toga mislim da su ovom odlukom na neki način u nezgodan položaj doveli Ustravni sud BiH, te stranke koje su mu predale svoj zahtjev. Zapravo su na neki način prejudicirali njegovu odluku', rekao nam je Senad Avdić, urednik Slobodne Bosne.

Dodao je kako nitko zapravo ne može predvidjeti što će se sada dogoditi i kako će se dalje odvijati situacija u BiH. 'Bojim se da ova situacija može dovesti do smirivanja, što je scenarij u koji ja ne vjerujem, ili do daljnjeg zatezanja situacije. U svakom slučaju može doči do paralerizma vlasti u Federaciji, to izravno može dovesti do paralize u državi', objasnio nam je Avdić.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene