Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kontaktirali smo hrvatskog astrofizičara s trenutnom adresom u Valenciji, Petra Mimicu, koji je objavio studiju koja otkriva izuzetno dinamičan proces u kojem umiru neke od najvećih zvijezda u svemiru.


Petar Mimica mladi je hrvatski znanstvenik koji se već nekoliko godina bavi računalnim simulacijama u astrofizici i ima mnogo iskustva u modeliranju zračenja iz mlazova plazme koji nastaju prilikom smrti masivnih zvijezda.

Vezani članci Eksplozija u Splitu 9 Splićani u šoku nakon eksplozije, majka vlasnika objekta: "Jutros je stigao plin, odmah se činilo da s jednom bocom nešto nije u redu" Eksplozija u Trnskom VIDEO/FOTO Užas u Novom Zagrebu: Eksplozija probudila stanovnike Trnskog, poginula jedna osoba. Policija objavila detalje

'Pri tome nastaju 'gamma-ray bursts', koji su najsnažniji poznati bljeskovi u svemiru. U njima se tijekom samo nekoliko sekundi emitiraju zrake velike energije (gama zrake ili GRB) koje se vide sa udaljenosti od više milijardi svjetlosnih godina', pojasnio nam je uspješni znanstvenik.
 

'Ovaj rad je rezultat osmomjesečnog timskog rada skupine opažača i teoretičara. Svi smo skupa 'otkrili' i objasnili misterij ovog bljeska', objašnjava Mimica. A istraživali su snimke NASA-ina svemirskog teleskopa Swift koji je otkrio neobično moćne i trajne bljeskove gama zraka (GRB). Bio je to bljesak tijela nazvanog GRB 101225A, udaljenog oko 5 i pol milijardi svjetlosnih godina.

'Ono što bljesak tijela GRB 101225A čini zanimljivim je to što je trajao više od pola sata i imao je neuobičajeni i neočekivani spektar zračenja. Budući da se to opažanje nije moglo objasniti postojećim standardnim modelima GRB-ova, zajedno sam s kolegom sa Sveučilišta u Valenciji počeo isprobavati razne alternativne scenarije koji bi mogli objasniti opažanje' kaže Mimica.

'Na kraju smo došli do zaključka da je GRB 101225A nastao u dvojnom zvjezdanom sustavu, spajanjem neutronske zvijezde s helijevom jezgrom zvijezde-diva. Pri tome je neutronska zvijezda uzrokovala eksploziju jezgre zvijezde-diva, iz koje izbačen mlaz materije. Mlaz se probio kroz vanjske slojeve zvijezde-diva, zagrijavajući se pri tome. Kada je izašao iz zvijezde počeo je biti vidljiv sa Zemlje i u našoj simulaciji je njegovo zračenje imalo karakteristike jako slične opaženima. Tako smo vjerojatno riješili misterij ovog događaja', kaže astrofizičar Petar Mimica kojim se Hrvatska može itekako ponositi. Studija njega i njegovih kolega objavljena je u novom je broju renomiranog časopisa Nature.

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju