Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uvid iz Europskog parlamenta

Zastupnica Zovko o sankcijama Republici Srpskoj i pojačanoj vojsci u BiH: "Zemlja je pod nadzorom"

Sve složenija situacija u Bosni i Hercegovini u kojoj jača prisutnost vojnih postrojbi EUFOR-a dovela je i do rasprave u Europskom parlamentu. Prizivaju sankcije za Milorada Dodika kojeg hrvatski predsjednik Zoran Milanović - ne bi sankcionirao. BiH je i službeno zatražila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

U raspravi u Europskom parlamentu sudjelovala je i hrvatska zastupnica Željana Zovko, koja se za Dnevnik Nove TV javila iz Strasbourga. Spominjale su se sankcije, a Zovko se osvrnula i na Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

''Povjerenik vrha je predstavio svoju viziju, da se BiH treba što prije istrgnuti iz problematičnog stanja i naglasio je da je potrebno donijeti izborni zakon, da se održe izbori'', rekla je Zovko.

Istaknula je da je najavljen i investicijski plan, u slučaju da se srpski predstavnici ne vrate u institucije će ići na štetu Republike Srpske. ''Naglasio je da se svi akteri trebaju dogovoriti, prateći mostarski sporazum na čemu smo stalni inzistirali u Europskom parlamentu'', kazala je Zovko.

U slučaju nepovratka, neće se provoditi investicijski plan za Republiku Srpsku.

Što se pojačane vojne snage na ulicama tiče, Zovko kaže da je to pitanje za lokalne političare, ali da je ''po svemu sudeći BiH zemlja koja je pod kontrolom ALTHEA-e''.

''Nema velikih prostora za otvaranje incidenata'', pojasnila je te dodala da je podignuta razina pripravnosti europskih trupa. Napomenula je da BiH po njezinoj procjeni, građani ne trebaju strahovati.

Što se tiče hrvatskog HDZ-a u parlamentu, podsjetila je da se zalažu od samih početaka da se izborni zakon prilagodi po presudi Ljubić.

''Imamo druge grupacije koje žele eksperimentirati u BiH, koje dolaze s lijevog spektra i željele bi ukinuti legitimno predstavljanje Hrvatima. To je nešto nerealno. Ovdje imate širok spektar zastupnika koji imaju svoje želje, ali realnost je nešto drugačija'', rekla je.

''BiH mora imati izbalansiran položaj svih zajednica i time mora tražiti put prema EU, jer je to za Hrvatsku sigurnosno pitanje'', ističe Zovko.

Što se tiče legitimnog predstavnika Hrvata uoči izbora u EU parlamentu, Zovko kaže da Europa treba imati europski pristup. ''Sve ono za što se premijer Andrej Plenković zalaže u Vijeću, tu se mi zalažemo zajedno s američkim partnerima i oni žele da rješenje potakne od Europljana i da pojasnimo da je balansirani pristup ključ za rješenje pitanja BiH jer sve tri zajednice se moraju osjećati da imaju udio u zemlji jer bez toga BiH ne može funkcionirati'', istaknula je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna MUŠKARAC S FANTOMKOM "Tko će ubiti Dodika za milijun eura?": Snimka digla sve službe na noge, tragaju za misterioznim muškarcem

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZA MIR I STABILNOST Zoran Milanović razgovarao s Miloradom Dodikom, objavljeno i što su bile teme razgovora

Napomenula je da je BiH ''ključ stabilnosti Zapadnog Balkana jer  preko nje svi žele destabilizirati EU i njezine granice''.

Dodaje da će u Europskom parlamentu imati dvodnevne rasprave o toj temi. ''Imat ćemo i gostovanje Dodika i ostalih koji će objasniti koje su uloge predsjedništva i Doma naroda koji su u biti nejasne. Ako niste imali kontakte i niste surađivali s institucijama - ne možete apsolutno shvatiti kompleksnost same zemlje'', zaključila je Zovko.

Cijeli razgovor pogledajte u priloženom videu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene