Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvatska članica Vijeća sigurnosti!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uoči trećeg kruga glasovanja Češka se povukla iz utrke čime je Hrvatska postala nova nestalna članica Vijeća sigurnosti UN-a.

Hrvatska je u prvom krugu glasovanja Opće skupštine UN-a dobila 95, a Češka Republika 91 glas za pet nestalnih članica Vijeća sigurnosti UN u dvogodišnjem manadatu 2008. i 2009. godine, objavio je predsjednik Opće skupštine Srđan Kerim.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u Zadnji zahtjev podnesen je 2011. Palestinci obnovili zahtjev za punopravno članstvo u UN-u

>> 'Izbor za nestalnu članicu VS UN-a je priznanje i odgovornost' 

>> 'Članstvo u VS UN potvrda položaja RH u svijetu'

U drugom krugu Hrvatska je ponovno dobila veći broj glasova, 106 je pripalo Hrvatskoj, a 88 Češkoj.

Hrvatska je tako sa 184 glasa zemalja članica Opće skupštine UN-a, u trećem krugu glasanja, izabrana za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN-a s dvogodišnjim mandatom
koji počinje 1. siječnja 2008. godine.

Nakon što je Češka povukla kandidaturu, u trećem krugu glasovanja na listiću za predstavnika istočne Europe bila je samo Hrvatska. Od 189 glasova, Hrvatska je dobila 184 glasa, četiri su bila suzdržana, a Češka je ipak dobila jedan glas.

Nakon pobjede nad Češkom s 95 prema 91 glas u prvom i 106 prema 88 u drugom krugu, i povlačenja češke kandidature, treći krug glasovanja bio je formalnost kako bi Hrvatska i službeno dobila potrebnu dvotrećinsku većinu od najmanje 124 glasa članica Opće skupštine.

Hrvatska ministrica vanjskih poslova Kolinda Grabar Kitarović
zahvalila je članicama UN-a na podršci i Češkoj što je povlačenjem kandidature omogućila Hrvatskoj da po prvi puta uđe u Vijeće sigurnosti.

U trećem krugu glasovanja u VS UN-a izabrana je i Kostarika sa 179 glasova, kao predstavnica Latinske Amerike, što je također bila formalnost nakon što Dominikanska Republika povukla kandidaturu.

U prvom krugu u Vijeće sigurnosti su, bez protukanduidata, izabrani Burkina Faso sa 185 glasova, Vijetnam sa 183 i Libija sa 178 glasova.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene