Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Hrvati u Srbiji zadovoljni isprikom Borisa Tadića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Demokratski savez Hrvata u Vojvodini priopćio je da će isprika predsjednika Srbije Borisa Tadića pozitivno utjecati i na stvaranje regionalne suradnje.

Isprika predsjednika Srbije Borisa Tadića hrvatskom narodu za patnje nanesene tijekom 90-ih pridonijet će stvaranju ozračja međusobnog pomirenja i povjerenja između Srba i Hrvata, a pozitivno će utjecati i na stvaranje različitih oblika europskih integracijskih procesa, kao i regionalne suradnje, priopćio je u ponedjeljak Demokratski savez Hrvata u Vojvodini (DSHV).

Pročitajte i ovo Bataclan, pariz (Foto: Arhiva/AFP) 2015. ubili 130 ljudi Jedini preživjeli napadač stravičnog terorističkog napada u Parizu ispričao se žrtvama: "Molim vas da me mrzite umjereno..." Božo Petrov to mu nije prvi put Inicijativa za autizam traži hitnu ispriku Bože Petrova: "Uvrijedio je cijelu zajednicu"

Pozdravljajući nedavnu gestu predsjednika Srbije i ujedno čelnika Demokratske stranke (DS), DSHV ističe da je time Tadić na domaćoj političkoj sceni na sebe preuzeo veliki rizik, ali da je to za stranku hrvatske manjine siguran signal da će odnosi dvije stranke (DSHV-a i DS-a) biti korektni.

"To nam jamči da eventualna predizborna koalicija naše dvije stranke na predstojećim lokalnim i pokrajinskim izborima neće dovesti do 'utapanja' DSHV-a u DS, niti će dovesti do gubljenja specifičnog političkog i nacionalnog identiteta DSHV-a", navodi se u priopćenju.

U takvom političkom kontekstu Hrvati u Vojvodini bili bi integrirani u politički život Srbije, a istodobno bi sačuvali i ojačali svoju nacionalno-manjinsku političku specifičnost, zaključuje se.

Gestu predsjednika Srbije Tadića pozdravio je i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Branko Horvat, koji smatra da će to pridonijeti pomirenju u regiji i "oslobađanju od straha kojima su bili izloženi i Hrvati u Srbiji, i Srbi s druge strane Dunava, u Hrvatskoj".

Predsjednik HNV-a rekao je da će hrvatska zajednica u Srbiji izrečenu ispriku nesumnjivo doživjeti kao izuzetno pozitivan iskorak obje države, "prije svega Srbije u kojoj su se odlučili živjeti".

"Moramo gledati naprijed i pomoći, kako matičnoj državi Hrvatskoj, tako i Srbiji kao državi u kojoj živimo, da nađu sebe u demokratskom europskom prostoru, jer nas samo to može izvući i gurati naprijed", naveo je Horvat.

Predsjednik Srbije i DS-a Boris Tadić se, u emisiji Hrvatske
televizije 24. lipnja, ispričao građanima Hrvatske kojima su nesreću načinili pripadnici srpskog naroda.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene