Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pet mjeseci prosvjeda

Hong Kong ulazi u recesiju: "Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu"

Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2
Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Afp
Aktualno Galerija Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Nastavljaju se nasilni prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 2 Foto: Afp Nasilje u Hong Kongu (Foto: AFP) Nasilje u Hong Kongu (Foto: AFP) Foto: Afp Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 4 Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 4 Foto: Afp Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 1 Nastavljaju se prosvjedi u Hong Kongu (Foto: AFP) - 1 Foto: Afp +3 Prosvjednici u Hong Kongu žestoko se sukobljavaju s policijom (Foto: AFP) - 4 Galerija 1/8 >>
Hong Kong, pogođen petomjesečnim prosvjedima koji su kulminirali tijekom vikenda, suočava se s recesijom i teško da će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je u ponedjeljak gradski dužnosnik zadužen za financije.

"Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu", kazao je ministar financija Paul Chan, dodajući da prelimiarne procjene GDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju.

Pročitajte i ovo Hong Kong izglasao Zakon o sigurnosti Hong Kong Oštre kritike na jedan od najstrožih zakona o sigurnosti: "Ovo je alarmantno, ugrožena su prava i slobode ljudi" Ilustracija Uhićeni su Stravični detalji s horor-imanja: Mlatili su ih traktorskim remenom, izgladnjivali, ucjenjivali

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada gospodarstvo zabilježi pad dva tromjesečja za redom, u usporedbi s prethodnim kvartalima.

Prema njegovim riječima, biti će "izuzetno teško" postići godišnji gospodarski rast od 0-1 posto, koliko je prognozirala vlada prije izbijanja prosvjeda.

Hongkonška policija suzavcem je u nedjelju ponovo rastjerivala tisuće prosvjednika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon u te opetovano odbacila optužbe o policijskoj brutalnosti u neredima proteklih mjeseci.

Interventna policija stigla je ranije te upozorila prosvjednike da napuste turističku četvrt Tsim Sha Tsui, nasuprot hotelu iz kolonijalnog doba pod britanskom upravom koji su formirali kordone te zapriječili promet na ključnoj arteriji Nathan Road.

Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli "jedna zemlja, dva sustava" kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene