Hong Kong, pogođen petomjesečnim prosvjedima koji su kulminirali tijekom vikenda, suočava se s recesijom i teško da će ove godine ostvariti ikakav rast, upozorio je u ponedjeljak gradski dužnosnik zadužen za financije.

Galerija


"Prosvjedi su zadali veliki udarac našem gospodarstvu", kazao je ministar financija Paul Chan, dodajući da prelimiarne procjene GDP-a za treći kvartal pokazuju pad dva prethodna tromjesečja, što upozorava na tehničku recesiju.

Vezani članci Aleksandar Vučić iz Pariza Vučić iz Pariza o kaosu u Srbiji: "Nasilnici neće pobijediti, riječ je o tajkunima i njihovoj djeci koja liječe svoje frustracije jer ne mogu na more" Neredi u Budvi Kaos u Budvi, cijeli grad pod opsadom policije: Građani prosvjeduju zbog nasilnih uhićenja, lete i petarde, uzvikuju "Ustaše!, Ustaše!"

Takozvana tehnička recesija nastaje onda kada gospodarstvo zabilježi pad dva tromjesečja za redom, u usporedbi s prethodnim kvartalima.

Prema njegovim riječima, biti će "izuzetno teško" postići godišnji gospodarski rast od 0-1 posto, koliko je prognozirala vlada prije izbijanja prosvjeda.

Hongkonška policija suzavcem je u nedjelju ponovo rastjerivala tisuće prosvjednika s maskama na licima koji su se približili turističkoj četvrti Kowloon u te opetovano odbacila optužbe o policijskoj brutalnosti u neredima proteklih mjeseci.

Interventna policija stigla je ranije te upozorila prosvjednike da napuste turističku četvrt Tsim Sha Tsui, nasuprot hotelu iz kolonijalnog doba pod britanskom upravom koji su formirali kordone te zapriječili promet na ključnoj arteriji Nathan Road.

Prosvjedi u Hong Kongu su buknuli prije skoro pola godine zbog sve većeg miješanja Kine u Hong Kong koji je 1997. vraćen pod kinesku upravu prema formuli "jedna zemlja, dva sustava" kako bi se očuvale slobode koje nisu zajamčene u ostatku Kine. (Hina)