Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Prsten sjećanja'

Hollande otkrio spomenik posvećen Prvom svjetskom ratu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Spemenik je sagrađen u spome na oko 580.000 vojnika ubijenih u Prvom svjetskom ratu.

Francuski predsjednik Francois Hollande otkrio je u utorak spomenik 'Prsten sjećanja' u spomen na oko 580.000 vojnika ubijenih u Prvom svjetskom ratu, na svečanosti obilježavanja primirja kojim je okončan sukob 11. studenoga 1918.

Pročitajte i ovo Jean-Luc Blachon na konferenciji za medije otkrio ih tužitelj Jezivi novi detalji u slučaju pronalaska ostataka dječaka Emilea, stanovnici su to mjesto počeli nazivati ukletim Pronađeni ostaci nestalog dječaka je li ubijen? Novi detalji u slučaju pronalaska malenog Emilea: "Nikada ne bi otišao sam na mjesto gdje su ga pronašli"

Otvorenje memorijala u Notre-Dame-de Lorette bilo je vrhunac komemoracije Velikog rata, a predsjednik Hollande je izrazio želju da budu prigoda za pomirenje naroda.

Hollandeu se na svečanosti na sjeveru Francuske pridružio premijer njemačke države Sjeverne Rajne-Vestfalije, Hannelore Kraft.

Spomenik prema zamisli arhitekta Philippea Prosta je izrađen od 500 čeličnih pločica s imenima 579.606 vojnika palih u tom ratu koji je pokosio 18 milijuna života.

'Svaki puta kad se pojavi nacionalizam i s njime ideologije mržnje, kada divlja separatizam, moramo se sjetiti pakla ljeta 1914.', rekao je francuski predsjednik i istaknuo da je 'mir krhak i može nestati svakog trena'.

'Aktivisti, branitelji i diplomati trebaju postići kompromise za uspostavu mira tako potrebnog u Ukrajini, Siriji i Iraku', rekao je Hollande.

Na tom su se području vodili žestoki sukobi između francuskih i njemačkih vojnika tijekom Prvog svjetskog rata, koji je trajao od 1914. do 1918. godine, i obje su strane pretrpjele velike gubitke. Sada je na tom području veliko ratno groblje.

Od 2011. jedanaesti studenoga je dan posvećen svim poginulima za Francusku.

Tradicionalne svečanosti kojima se obilježava okončanje rata održavaju se posvuda, uključujući lokaciju kod spomenika Menin Gate – trijumfalna vrata na kojima su uklesana imena 55 tisuća vojnika čiji se grobovi ne znaju.

U Britaniji se među ostalim u crkvama održavaju posebna bogoslužja i odaje se počast poginulima dvjema minutama šutnje, a Tower of London u britanskoj prijestolnici je ukrašen poljem crvenih keramičkih makova, točno 888.246 za sve poginule u borbi tijekom Velikog rata.

Kasnije u utorak američki potpredsjednik Joe Biden položit će vijenac na Grob neznanog vojnika na nacionalnom groblju Arlingtonu u Washingtonu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene