Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Najviši talijanski prizivni sud usvojio je žalbu tužiteljstva i slučaj ubojstva britanske studentice, za koje su optuženi Amerikanka Amanda Knox i njezin bivši dečko Raffaele Sollecito, vratio na početak.


Najviši talijanski prizivni sud ukinuo je oslobađajuću presudu protiv Amerikanke Amande Knox (25) i njezina bivšeg dečka Raffaela Sollecita (29) u slučaju brutalnog ubojstva britanske studentice Meredith Kercher, počinjenog 2007. godine. To znači da se cijeli postupak vraća na početak.

>> Amanda Knox potpisala ugovor za objavljivanje memoara

Vezani članci Prosvjed protiv mjera u Torinu Burni prosvjedi u Italiji: U Milanu prosvjednici bacaju Molotovljeve koktele, u Torinu policiju gađali petardama Nela Sršen komentirala je situaciju u Italiji Dr. Nela Sršen iz Padove: "Ne skidajte maske. U centru Zagreba nosila sam i dvije jer ih nitko nije imao"

Tužitelji su iskoristili posljednje pravo žalbe, tvrdeći da je presuda iz listopada 2011. bila pogrešna. Sud je tada utvrdio da pronađeni uzorci DNA na mjestu zločina, premda nedvojbeno pripadaju Amandi i Raffaelu, nisu nužno dokaz njihovog sudioništva u zločinu.

Meredith Kercher je s Knox i Sollecitom bila cimerica u stanu u Perugiji. Ondje je i ubijena - netko ju je 40-ak puta izbo nožem, a pretpostavlja se da je prije smrti i silovana.

Isprva se tvrdilo da je sve bila posljedica neke bizarne seksualne igre između nje i cimera, koji su bili optuženi kao glavni sumnjivci za ubojstvo. Nepravomoćno su i Knox i Sollecito bili osuđeni na dugogodišnje zatvorske kazne, no viši im je sud usvojio žalbe te su u listopadu 2011. oslobođeni.

Amandi vijest iz Italije teško pala

Amanda Knox je nakon te presude napustila Italiju i današnju odluku o ponavljanju suđenja dočekala je u svom rodnom Seattleu. Nije jasno ima li namjeru doći u Italiju na novo suđenje.

Njezina je obitelj u priopćenju napisala da su vijest iz Italije primili teško, inzistirajući da tužitelji nemaju nikakvih dokaza protiv Amande. 'Što god se bude dogodilo, ja i moja obitelj ćemo nastaviti pravnu borbu. Znamo što je istina i glave držimo uspravno', rekla je sama Amanda u priopćenju.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook