Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hillary Clinton našla se u nedjelju u nezgodnoj situaciji zbog izjave koja je u afroameričkoj zajednici protumačena kao kritika pokreta Martina Luthera Kinga.


Polemika se dogodila u vrlo nezgodnom trenutku jer Clinton treba punu potporu te zajednice kako bi pobijedila na predizborima za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke u Južnoj Karolini 26. siječnja.

Vezani članci Jelena Pavičić Vukičević Pavičić Vukičević o prvim potezima na čelu Zagreba: "Za nas govore da smo uhljebi. Dokazat ćemo da to nije istina." Komentirala i priču o uništavanju dokumenata Slika nije dostupna SAD slavi dan Martina Luthera Kinga

Američki mediji posvetili su u nedjelju veliku pozornost
nezadovoljstvu afroameričke zajednice izjavom bivše prve dame Sjedinjenih Država koja se može protumačiti kao umanjivanje značenja uloge Martina Luthera Kinga u borbi za njihova građanska prava 1960-ih.

- Kingov san počeo se ostvarivati kada je predsjednik Lyndon Johnson 1964. odobrio zakon o građanskim pravima (...) Za to je bio potreban predsjednik, rekla je Clinton u ponedjeljak.

Time je ciljala na svojeg glavnog suparnika, senatora Baracka Obamu, kojeg optužuje da daje velika obećanja koja nemaju težinu, dok ona iza sebe ima iskustvo.

James Clyburn, kongresnik iz Južne Caroline i najviše plasirani afroamerički političar u Kongresu, kritizirao je njezinu izjavu u razgovoru za New York Times i dao naslutiti da bi mogao podržati Baracka Obamu. 

- "Trebamo biti vrlo oprezni u pogledu načina na koji se izražavamo o tom razdoblju američke politike, upozorio je.

Situaciju su dodatno pogoršali napadi Billa Clintona na Obamu početkom tjedna. Bivši američki predsjednik ocijenio je njegovo protivljenje ratu u Iraku "bajkom".

Svjesna da je na skliskom terenu, Clinton je u nedjelju uzvratila napad optuživši svoje protivnike da je nepravedno osuđuju.

- Riječ je o nepravednim i neutemeljnim pokušajima da se pogrešno protumači ono što sam rekla. (...) Već godinama radim za građanska prava, prava žena, ljudska prava, rekla je u dugom intervjuu za NBC.

Obamin tim to je jedva dočekao, opskrbljujući medije sa spornim citatima.

On sam kazao je da je sporna izjava "nesretna i nepromišljena", odbacujući da su njegovi suradnici na bilo koji način u to upleteni.

Tri zadnje ankete daju Obami prednost u Južnoj Karolini od sedam do 20 posto.

S druge strane, republikance u utorak očekuju predizbori u Michiganu, a najveći suparnici su prema anketama senator iz Arizone John McMcain i bivši guverner Massachusettsa Mitt Romney.