Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bruxelles je jako zainteresiran za današnje teme razgovora u Moskvi.


Grčki premijer Aleksis Cipras danas stiže u posjet Moskvi tijekom kojeg će se susresti s alfom i omegom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom. Ovaj posjet jako je zabrinuo čelnike u Bruxellesu s obzirom na to da Grčka u četvrtak mora otplatiti značajan dio duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Vezani članci Predsjednica u New Yorku (Foto: Dnevnik.hr) Predsjednica se susrela s Lavrovim u New Yorku, no konkretna datuma Putinova dolaska u Hrvatsku još nema Vojne vježbe ruske vojske (Foto: AFP) Japan zabrinut: Rusi su vojno sve prisutniji, mornaričko pješaštvo simuliralo zauzimanje obale

Iako neki smatraju da bi Putin mogao pomoći u otplaćivanju grčkog duga, stručnjaci kažu kako ne postoje stvarna mogućnost da to Putin zaista i učini, ali bi zato s Ciprasom trebao razgovarati o ruskim sankcijama grčkoj poljoprivredi.

Te sankcije zapravo su posljedica 'milo za drago' politike koju je Moskva nametnula nakon što je Europska unija uvele sankcije Rusima zbog situacije u Ukrajini. Kad bi Rusi iz sankcija isključili Grčku, bilo bi to vrlo poražavajuće za Bruxelles.

Cipras će se trebati riješiti svojih radikala da bi dobio pomoć

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, upozorio je grčkog premijera da se ne udaljava o EU. U subotnjem intervjuu za Hannoversche Allgemeine Zeitung Schulz je izjavio da bi bilo neprihvatljivo da Cipras ugrozi zajedničku europsku politiku spram Rusije kako bi od njih dobio nekakvu pomoć.

Čak i bez direktne novčane pomoći vladinim fondovima, prijetnja odmrzavanjem odnosa na relaciji Atena-Moskva mogla bi biti jedan od posljednjih aduta koje Cipras ima u rukavu za pregovore s EU o plaćanju duga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook