Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Posljednji adut?

Grčki premijer otišao Putinu: Mora li se Europa brinuti?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bruxelles je jako zainteresiran za današnje teme razgovora u Moskvi.

Grčki premijer Aleksis Cipras danas stiže u posjet Moskvi tijekom kojeg će se susresti s alfom i omegom Ruske Federacije, Vladimirom Putinom. Ovaj posjet jako je zabrinuo čelnike u Bruxellesu s obzirom na to da Grčka u četvrtak mora otplatiti značajan dio duga Međunarodnom monetarnom fondu.

Pročitajte i ovo Ruska podmornica kriza u Europi Ozbiljno upozorenje iz središta Europske unije: “Rusija se priprema za dugi sukob sa Zapadom” Predsjednik Zoran Milanović otvaranje pregovora s BiH Predsjednik prozvao Plenkovića: "Ovo je vrhunac njegova dodvoravanja briselskim birokratima"

Iako neki smatraju da bi Putin mogao pomoći u otplaćivanju grčkog duga, stručnjaci kažu kako ne postoje stvarna mogućnost da to Putin zaista i učini, ali bi zato s Ciprasom trebao razgovarati o ruskim sankcijama grčkoj poljoprivredi.

Te sankcije zapravo su posljedica 'milo za drago' politike koju je Moskva nametnula nakon što je Europska unija uvele sankcije Rusima zbog situacije u Ukrajini. Kad bi Rusi iz sankcija isključili Grčku, bilo bi to vrlo poražavajuće za Bruxelles.

Cipras će se trebati riješiti svojih radikala da bi dobio pomoć

Predsjednik Europskog parlamenta, Martin Schulz, upozorio je grčkog premijera da se ne udaljava o EU. U subotnjem intervjuu za Hannoversche Allgemeine Zeitung Schulz je izjavio da bi bilo neprihvatljivo da Cipras ugrozi zajedničku europsku politiku spram Rusije kako bi od njih dobio nekakvu pomoć.

Čak i bez direktne novčane pomoći vladinim fondovima, prijetnja odmrzavanjem odnosa na relaciji Atena-Moskva mogla bi biti jedan od posljednjih aduta koje Cipras ima u rukavu za pregovore s EU o plaćanju duga.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene