Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak posao pred njim

FT: Cipras će se trebati riješiti svojih radikala da bi dobio pomoć

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako grčki ministar financija Janis Varufakis tvrdi da će njegova vlada ispuniti sve obveze prema svojim vjerovnicima i reformirati zemlju, dužnosnici eurozone sve češće razgovaraju o tome da će dogovor o novom programu pomoći biti moguć jedino ako se premijer Aleksis Cipras riješi radikalno lijeve frakcije unutar svoje stranke Sirize, tvrdi Financial Times.

Britanski dnevni list piše, pozivajući se na neimenovane izvore, da među dužnosnicima eurozone rastu frustracije u vezi s Grčkom, te da se sve češće govori o potrebi promjene unutar grčke vlade koju je nakon izbora u siječnju formirala radikalno lijeva stranka Siriza uzevši za manjeg koalicijskog partnera desne populiste Neovisne Grke.

Pročitajte i ovo Vješanje LGBTQ+ zastave ispred zgrade Parlamenta Prijedlog konzervativne vlade Još jedna članica EU-a legalizirala je istospolne brakove: "Progresivna smo i demokratska zemlja" Ilustracija Nemirno tlo Potres pogodio Grčku

"Mnogi dužnosnici, uključujući i neke ministre financija eurozone - privatno govore da jedino odluka premijera Aleksisa Ciprasa da se riješi krajnje ljevice unutar vladajuće Sirize može omogućiti sporazum o financijskoj pomoći", piše Financial Times.

List dodaje da je u optjecaju ideja da Cipras složi novu koaliciju s tradicionalno lijevom strankom Pasok, koja je jako loše prošla na zadnjim izborima, i s novom strankom lijevog centra To Potami (rijeka).

"Cipras se mora odlučiti želi li biti premijer ili vođa Sirize", kaže jedan dužnosnik eurozone, a drugi dodaje da "ova grčka vlada ne može preživjeti".

Unutar ionako radikalno lijeve Sirize formirana je još ljevija frakcija Lijeva platforma, koja kontrolira oko trećine Sirizinih zastupnika u grčkom parlamentu, što joj daje mogućnost da sruši vladu kod glasovanja u parlamentu.

Vođa Lijeve platforme Panajotis Lafazanis gotovo je jednako popularan kao i Cipras. Članovi Lijeve platforme ističu da će staviti veto na strukturne reforme koje u zamjenu za financijsku pomoć traže vjerovnici.

U eurozoni su također frustrirani i ponašanjem grčkog ministra financija Varufakisa, koji se često na ministarskim sastancima upušta u dociranje svojim kolegama, čime je od Grčke otuđio čak i njezine potencijalne saveznike.

Grčkoj će uskoro trebati svježi novac, zbog čega joj je potreban hitan dogovor s kreditorima.

Dužnosnici eurozone javno inzistiraju da ne traže promjene unutar grčke vlade, bojeći se da ponovno ne budu optuženi za rušenje demokratski izabranih vlada, što im se predbacivalo u slučajevima odlaska grčkog premijera Georgea Papandreua na početku krize i odlaska talijanskog premijera Silvija Berlusconija 2011. godine. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene