Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ponuda iznesena Grčkoj je neodrživa i bit će potrebna potpora oporbenih zastupnika ili vlada nacionalnog jedinstva za njezinu provedbu, izjavio je u ponedjeljak, neposredno prije objave o postizanju dogovora u Bruxellesu, grčki ministar rada Panos Skourletis dodajući da će se ove godine održati izvanredni izbori.


Skourletis je također rekao da bi zastupnici koji su uložili veto na uvjete rasprave o programu pomoći trebali podnijeti ostavku.

Vezani članci Slika nije dostupna NA RUBU Europu je od sloma i katastrofe dijelilo 2,5 milijardi eura Slika nije dostupna Schaeuble sumnja u uspjeh izvlačenja Grčke iz bankrota

Čelnici eurozone cijelu su noć raspravljali o Grčkoj na izvanrednom summitu tražeći da Atena provede ključne reforme ovoga tjedna kako bi povratila povjerenje prije otvaranja pregovora o njezinom financijskom spašavanju. Na kraju maratonskog summita u Bruxellesu postignut je jednoglasan dogovor o Grčkoj, potvrdio je u ponedjeljak ujutro na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk dodajući da je sada sve spremno za novi program financijske pomoći iz Europskog stabilizacijskog mehanizma i da će Grčka dobiti financijsku pomoću za ozbiljne reforme.

Postignut jednoglasan dogovor EU i Grčke

"U drugim okolnostima,... da nema kontrola prometa kapitala i problema s bankama, odmah bi rekao da trebamo ići na izbore", istaknuo je Skourletis koji smatra da prvo treba stabilizirati situaciju, a nakon toga razmotriti nove izbore.

"Mjere predstojećeg plana dogovora nisu održive", ustvrdio je. Vladina većina u parlamentu je dovedena u pitanje i nitko ne može kriviti zastupnike koji neće pristati na uvjete dogovora s vjerovnicima, rekao je Skourletis.

Naglasio je da postoje dva scenarija za provedbu sporazuma: dobiti glasove od drugih stranaka ili formirati vladu nacionalnog jedinstva. Također je kazao kako još uvijek smatra da vlada ima potporu naroda za provedbu teškog sporazuma.

Grčka oporbena stranka To Potami neće ući u vladu nacionalnog jedinstva s vladajućom Sirizom, ali će podržati rješenje u interesima države, izjavio je u ponedjeljak jedan dužnosnike stranke.

"Nećemo biti vladin partner u Sirizinoj vladi, ali smo na raspolaganju premijeru za razgovore o nalaženju rješenja u interesu zemlje", kazao je. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook