Obavijesti Video Pretražite Navigacija
GRČKA PODRŽALA DOGOVOR

'Žele nas vratiti u beskonačnu krizu, nećemo to dopustiti'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Grčki je parlament podržao prijedlog dogovora s vjerovnicima. Slijedi sastanak euroskupine koja će odlučiti hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj.

Grčki je parlament podržao dogovor s međunarodnim vjerovnicima koji će omogućiti Grčkoj da dobije 85 milijarda eura vrijedan program pomoći, javlja AFP.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Grčka nakon ostavke Tsiprasa Radikalni ljevičari dobili mandat: 'Ne možemo sastaviti vladu' Slika nije dostupna Nakon ostavke Tsiprasa Europsku komisiju ne brinu grčki izbori: 'Reforme se mogu provesti'

Nakon cjelonoćne rasprave, grčki premijer Aleksis Cipras pozvao je u petak ujutro grčki parlament da podrži taj dogovor, te upozorio, nekoliko sati prije sastanka euroskupine koja odlučuje hoće li odobriti novi paket pomoći Grčkoj, da bi međuzajam, zamjensko rješenje koje predlaže Njemačka, zapravo "bio povratak u beskonačnu krizu".

"Neko to uporno želi, a mi smo odgovorni da to spriječimo, da to ne olakšamo", rekao je premijer nakon cjelonoćne rasprave u parlamentu čija se predsjednica Zoi Konstantopoulou žestoko protivila novom paketu pomoći vrijednom 85 milijarda eura u zamjenu za koji vjerovnici traže provođenje drakonskih mjera štednje.

BORBA S DUGOVIMA JE POČELA Sve je na rasprodaji, pa čak i energetske mreže

Grčki parlament čitavu je noć raspravao o novom programu pomoći koji uključuje povećanje poreza i smanjenje državne potrošnje u zamjenu za 85 milijardi eura međunarodnih kredita.

Premijer Aleksis Cipras rekao je pred početak rasprave da je uvjeren da će zastupnici glasovati za, no neki visoki dužnosnici njegove stranke Sirize najavili su da će biti protiv vladina prijedloga, prenose svjetske agencije.

Ciprasu je bilo potrebno "zeleno svjetlo" parlamenta za tzv. memorandum o razumijevanju (MoU) kako bi ga kasnije u petak mogli usvojiti ministri eurozone. To će otvoriti put za isplatu pomoći do 20. kolovoza kada dolazi na naplatu dug od 3,3 milijarde eura Europskoj središnjoj banci.

U četvrtak su rasprava po odborima i natezanje oko proceduralnih pitanja trajali devet sati, pa je plenarna sjednica počela tek nakon ponoći.

Čelnik lijeve frakcije Sirize, bivši ministar energetike Panagiotis Lafazanis pozvao je na osnivanje novog pokreta protiv trećeg programa pomoći Grčkoj u posljednjih pet godina. Vlada je priopćila da je Lafazanis odlučio "krenuti drugim putem od onog kojim idu vlada i Siriza".

Vlada je branila kontroverzni program kao težak, ali nužan kako bi zemlja izbjegla financijski kolaps. Glasovanje u parlamentu bio je svojevrsni test moći onih zastupnika Sirize koji se protive mjerama štednje. Njihov pritisak mogao bi prisiliti Ciprasa da razmisli o održavanju prijevremenih izbora već u rujnu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene