Obavijesti Video Pretražite Navigacija
u mjanmaru

Policija i vojska pucale i ubile 38 prosvjednika, među njima četvero djece: "To je užasno, to je pokolj"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U prosvjedima u više mjanmarskih gradova u srijedu je ubijeno najmanje 38 osoba, objavili su Ujedinjeni narodi nakon dana s najviše žrtava otkako su u toj zemlji počeli prosvjedi protiv državnog udara koji je vojska izvršila prošlog mjeseca.

Policija i vojnici zapucali su na prosvjednike bojevim streljivom bez mnogo upozorenja, rekli su svjedoci.

Pročitajte i ovo Prosvjed poljoprivrednika - 4 Ne odustaju Prosvjedi poljoprivrednika ne posustaju: "Zeleni plan se mora ukinuti, odvest će farme u bankrot" Okupljeni prosvjednici u Rusiji Opresija se nastavlja VIDEO Stotine uhićenih u prosvjedima zbog smrti Alekseja Navaljnog: Privedeni i novinari

Krvoproliće se dogodilo dan nakon što su susjedne zemlje pozvale na suzdržanost u razdoblju poslije državnog udara u kojem je je vojska svrgnula demokratski izabranu vladu Aung San Suu Kyi.

"To je užasno, to je pokolj. Nema riječi da se opišu stanje i naši osjećaji", rekao je agenciji Reuters aktivist Thinzar Shunlei Yi Reuters preko aplikacije za razmjenu poruka.

Među poginulima je četvero djece, rekla je jedna humanitarna organizacija, a lokalni mediji izvijestili su da su uhićene stotine prosvjednika.

"Danas je bio najkrvaviji dan od vojnog udara 1. veljače. Samo danas imali smo 38 ubijenih. Sada imamo više od 50 mrtvih otkako je počeo puč, a mnogi su ranjeni", rekla je u New Yorku posebna izaslanica Ujedinjenih naroda za Mjanmar Christine Schraner Burgener.

Glasnogovornik vladajućeg vojnog vijeća nije odgovarao na telefonske pozive za komentar.

Schraner Burgener rekla je da je u razgovoru sa Soem Winom, zamjenikom vojnog čelnika Mjanmara, upozorila da će se vojska vjerojatno suočiti sa strogim mjerama nekih država i izolacijom kao odgovorom na vojni udar.

"Odgovor je bio: naviknuti smo na sankcije i preživjeli smo", rekla je novinarima u New Yorku. Kada sam upozorila da će i oni biti izolirani, odgovor je bio: moramo naučiti ići sa samo nekoliko prijatelja."

Vijeće sigurnosti UN-a treba o stanju u Mjanmaru raspravljati u petak na sastanku iza zatvorenih vrata, rekli su diplomati.

Protiv bivše mjanmarske čelnice Aung San Suu Kyi u ponedjeljak su podignute nove optužnice, mjesec dana pošto je stavljena u kućni pritvor.

Međunarodni pritisak raste - zapadne zemlje odgovorile su na akciju vojske sankcijama protiv generala.

No hunta se oglušuje na globalne osude i na prosvjede odgovara sve većom primjenom sile, a sigurnosne snage koristile su se smrtonosnim oružjem protiv prosvjednika u srijedu.

Prosvjedi se održavaju svakodnevno, a u srijedu je ponovno izbilo nasilje nakon što su dan ranije šefovi diplomacije zemalja članica ASEAN-a (Jugoistočne Azije), a među njima je bio i predstavnik Mjanmara, razgovarali o krizi na virtualnom sastanku.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene