Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Gordon Brown dobio potporu velikog broja zastupnika

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Britanski ministar financija Gordon Brown, kandidat za nasljednika premijera Tonyja Blaira koji koncem lipnja odlazi s dužnosti, dobio je potporu 282 od 353 laburistička zastupnika koliko ih je u Donjem domu, javlja Laburistička stranka.

Od ponedjeljka u 15.30 sati do četvrtka u 13.30 po srednjoeuropskom vremenu laburistički zastupnici trebaju poduprijeti kandidaturu jednog od dvojice kandidata. Da bi ostao u utrci, kandidat treba imati najmanje 45 glasova.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna zemlji potrebno jedinstvo Rishi Sunak favorit za britanskog premijera nakon povlačenja Johnsona Slika nije dostupna Klima se stolica Brown suočen s glasanjem o unutarstranačkom povjerenju

Prema stanju u utorak u 19.00 sati po istom vremenu, najviše izgleda imao je Gordon Brown koji je daleko iza sebe ostavio jedinog protukandidata, zastupnika lijevog krila stranke Johna McDonnella koji je dobio tek 27 glasova.

Ukupno 45 laburističkih zastupnika nisu se još bili očitovali do objavljivanja ovog izvješća.

Što se tiče dužnosti zamjenika predsjednika stranke za koju se kandidiralo šestero zastupnika, po broju dobivenih glasova prednjači ministar prosvjete Alan Johnson (64 glasa), ispred državne tajnice za pravosuđe Harriet Harman (60).

Kandidat koji bude izabran za predsjednika stranke bit će automatski novi britanski premijer i stupit će na dužnost nakon Blairove ostavke 27. lipnja.

Izborno tijelo koje čine laburistički zastupnici, članovi stranke i
sindikalisti članovi stranke, odlučit će između Browna i McDonnella ukoliko potonji dobije najmanje 45 glasova i o kandidatima na dužnost zamjenika predsjednika stranke.

Rezultati će se objaviti 24. lipnja na posebnoj konferenciji stranke u Manchesteru, na sjeverozapadu Engleske.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene