Clare Hollingworth (Foto: AFP)
Clare Hollingworth (Foto: AFP)

Clare Hollingworth bila je engleska novinarka koja je prva izvijestila o izbijanju Drugog svjetskog rata. Rođena je na današnji dan, 10. listopada 1911. godine, a preminula je 10. siječnja 2017.


Google Doodle se danas prisjetio Clare Hollingworth koja je u povijesti ostala zapamćena kao prva ratna dopisnica upravo zbog toga što je prva objavila vijest o izbijanju Drugog svjetskog rata. Kao izvjestiteljica The Daily Telegrapha 1939. godine, dok je putovala iz Poljske u Njemačku, Clare je uočila i izvijestila o njemačkim snagama na poljskoj granici. Tri dana nakon toga prva je izvijestila o njemačkoj invaziji na Poljsku.

Hollingworth je rođena 1911. godine u Knightonu, južnom predgrađu Leicestera. Tijekom Prvog svjetskog rata njezin je otac preuzeo rad tvornice obuće svoga oca, a obitelj se preselila na farmu u blizini Shepsheda. Clare je rano pokazala zanimanje da postane pisac, protiv volje svoje majke, a njezin interes za ratnim temama potaknut je posjetima povijesnim bojnim područjima u Velikoj Britaniji i Francuskoj s ocem. Nakon što je napustila školu, pohađala je domaću znanstvenu školu u Leicesteru, koju nije baš voljela.

Hollingworth je bila zaručena za sina poznate lokalne obitelji, ali umjesto braka odabrala je posao tajnice organizatora Worcestershire sindikata LNU (LNU). Stekla je stipendiju UCL škole za slavenske i istočnoeuropske studije u Londonu, a kasnije i na Sveučilištu u Zagrebu za studij hrvatskog jezika.

U mjesecima koji su prethodili zaposlenju u Telegraphu u srpnju 1939. Hollingworth je dobila nadimak 'Scarlet Pimpernel' jer je pomogla oko 3500 Židova da pobjegnu od nacista, organizirajući njihovu evakuaciju iz Katowica u Veliku Britaniju. Hollingworth je izvještavala o sukobima u Palestini, Alžiru, Iranu, Egiptu, Pakistanu, Kini, Jemenu i Vijetnamu. Bila je prva osoba koja je razgovarala s iranskim šahom i izvještavala iz Pekinga tijekom kraja vladavine Mao Ce Tunga.