Google Doodle posvećen danskom kemičaru (Foto: screenshot/Google)
Google Doodle posvećen danskom kemičaru (Foto: screenshot/Google)

Današnji Google Doodle posvećen je danskom kemičaru S. P. L. Sørensen koji je poznat po uvođenju pH ljestvice.


Google je današnji Google Doodle posvetio S.P.L. Sørensenu, danskom kemičaru poznatom po uvođenju koncepta pH, ljestvice za mjerenje kiselosti i lužnatosti.

Vezani članci Google Doodle danas je posvećen Elisi Leonidi Zamfirescu (Screenshot: Google) Google Doodle: Elisa Leonida Zamfirescu, jedna od prvih inženjerki na svijetu Google Doodle (Screenshot: Google) Google Doodle: Michael Leonidas Dertouzos, grčki profesor računarstva koji je predvidio važnost interneta

Rođen je u Havrebjergu u Danskoj 1868. godine, a preminuo je u veljači 1939. godine.

Od 1901. do 1938. godine bio je voditelj prestižnog laboratorija Carlsberg u Kopenhagenu. Ph ljestvicu predstavio je 1909. godine, a u članku u kojem ju je predstavio opisao je dvije nove metode mjerenja kiselosti. Prva metoda bila je bazirana na elektrodama, dok je druga bila usporedba boja, uzoraka i prethodno odabranih pokazatelja.

Sørensenov otac bio je farmer. Na sveučilištu u Kopenhagenu počeo je studirati s 18 godina. Iako je želio ostvariti karijeru u medicini, pod utjecajem kemičara S M Jørgensena na kraju se odlučio za kemiju.