Požari u Sibiru
Požari u Sibiru Foto: Afp

Ljetni šumski požari već su prouzročili rekordne emisije CO2 u ruskoj sibirskoj regiji Jakutiji, a sezona požara potrajat će još tjednima, objavila je u srijedu europska agencija Copernicus.


Stručnjaci strahuju da bi požari, izazvani vrućinama, mogli otopiti sibirski permafrost i osloboditi još više ugljika pohranjenog u smrznutoj tundri.

Vezani članci Koronavirus u Rusiji Oborili crni rekord: U samo jednom danu preminulo 820 ljudi, no ne razmišljaju o strožim mjerama Poplava, ilustracija Nevjerojatni prizori iz Rusije: Avenija u Moskvi pretvorena u jezero, ali neki se unatoč tome - kupaju

Ovogodišnji požari do sada su u Jakutiji progutali više od 4,2 milijuna hektara, a dim je ovaj tjedan stigao sve do Sjevernog pola.

Emisije od lipnja iznose više od 505 megatona ekvivalenta CO2, po procjenama Copernicusa, programa EU-a za promatranje Zemlje.

To je već više od prošlogodišnjeg rekorda od ukupno 450 megatona za cijelu požarnu sezonu, rekao je znanstvenik Copernicusa Mark Parrington.

Jukutija se nalazi u sjeveroistočnom Sibiru i najveća je ruska regija poznata po tundri i oštrim zimama. Da je neovisna, bila bi osma najveća zemlja na svijetu.

Premda su šumski požari dio prirodnog šumskog ciklusa u tom području, znanstvenici su zaprepašteni razmjerima i intenzitetom požara zadnjih godina.

To se podudara s jakim zagrijavanjem Arktika gdje prosječne temperature rastu više od tri puta brže nego u ostatku svijeta.