Požari u Rusiji
Požari u Rusiji Foto: Afp

Ruske službe za izvanredna stanja dobit će pojačanje oružanih snaga u borbi protiv razornih šumskih požara, javlja u srijedu dpa.


Pogođenom području sibirske republike Sakha, poznate kao Jakutsk, na istoku zemlje, dostavit će se i dodatna protupožarna oprema, priopćilo je ministarstvo obrane.

Vezani članci Rusija se još uvijek bori s velikim šumskim požarima na istoku	 - 5 VIDEO Upravo gore najgori požari u najvećoj zemlji svijeta: "Samo kiša ondje može pomoći..." Poplava, ilustracija Nevjerojatni prizori iz Rusije: Avenija u Moskvi pretvorena u jezero, ali neki se unatoč tome - kupaju

Prema službenim podacima, u tom su području aktivna 173 požara i stanje je i dalje vrlo teško.

Više od 2500 pripadnika službi za izvanredna stanja nastoji spriječiti širenje plamenih stihija na nekoliko sela, u kojima se ljudi žale na gusti dim. Vatrogasci i pomoćne snage pokrivaju područje od 8000 četvornih kilometara, veće od Azerbajdžana.

Riječ je o ogromnom području na kojem požari nisu ugašeni jer se radi o udaljenim područjima. Stručnjaci za okoliš tvrde da je riječ o još mnogo većoj površini od navedene.

Ogromne količine stabala u Rusiji svake godine progutaju požari, a stručnjaci za okoliš navode da se situacija pogoršava zbog klimatskih promjena.