Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi podaci

Golemi obrat u proizvodnji opijuma! Zlatni trokut novo je središte narkobiznisa, promjena se dogodila zbog politike

Opijum
Opijum Foto: Getty Images
Mjanmar je u 2023. postao najveći svjetski proizvođač opijuma, pretekao je Afganistan, koji je s povratkom talibana na vlast krenuo u suzbijanje trgovine drogom, doznaje se u utorak iz izvješća UN-a.

Mjanmar je ove godine, prema procjenama, proizveo 1080 tona opijuma, neophodnog za proizvodnju heroina, navodi u izvješću Ured UN-a za drogu i kriminal (UNODC).

"Zlatni trokut", granično područje između Mjanmara, Laosa i Tajlanda, već je dulje vrijeme središte proizvodnje i krijumčarenja droge, posebice metamfetamina i opijuma.

Sveukupna procijenjena vrijednost "gospodarstva opijata" Mjanmara skočila je na jednu do 2,4 milijarde dolara, što je ekvivalent između 1,7 do 4,1 posto BDP-a zemlje u 2022., dodaje se u izvješću.

Pročitajte i ovo Kristina Ikić Baniček Kazna od 10.000 kuna Kažnjena jer nije predala dokumente Uskoku: Odbijena tužba Ikić Baniček

Prošle je godine u Mjanmaru proizvedeno 790 tona opijuma.

Gospodarstvo zemlje uvelike je pogođeno sukobom i nestabilnošću otkad je 2021. vlast preuzela vojska te su se mnogi farmeri zbog slabog pristupa tržištima, narušene državne infrastrukture i velike inflacije okrenuli uzgoju maka.

Procijenjena proizvodnja opijuma za razdoblje 2022. i 2023. bila je na najvišoj razini u posljednjih 20 godina, ističe UNODC.

Pročitajte i ovo Vanja Gjorčevska Strašni detalji Odmotava se mračno klupko: Ubojica znao svaki kutak zgrade u kojem je živjela ubijena djevojčica! Ministar zanijemio na pitanja o nađenim pištoljima i automobilu

Pročitajte i ovo Ilustracija tužio ju stariji par Majka s malom djecom mora se hitno iseliti iz stana i platiti 5300 eura jer buka smeta susjedima: "Presuda je sramota, pa to su djeca!"

Uzgoj maka u Mjanmaru postao je sofisticiraniji, s povećanim investicijama i primjenom boljih metoda, uključujući poboljšano navodnjavanje i moguće korištenje umjetnih gnojiva kako bi se povećao prinos.

U Afganistanu su talibani nakon povratka na vlast obećali da će okončati ilegalnu proizvodnju droge te je dotad najveći svjetski proizvođač maka ustupio mjesto Mjanmaru.

Uzgajanje maka u Afganistanu u kratko je vrijeme doživjelo potpuni kolaps. Naime, u 2022. mak se u Afganistanu sadio na površini od 233.000 hektara, dok se u 2023. ta površina zemljišta smanjila na 10.800 hektara.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene