Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uspostava sanitarnog kordona

Veliki raskol na ekstremnoj desnici: Čak i Le Pen želi razlaz s njemačkim AfD-om zbog opasne izjave njihova glavnog kandidata

Marine Le Pen
Marine Le Pen Afp
Aktualno Galerija Marine Le Pen Marine Le Pen Foto: Afp Jordan Bardella, Maximilian Krah Jordan Bardella, Maximilian Krah Foto: Afp Jordan Bardella Jordan Bardella Foto: Afp +0 Maximilan Krah Galerija 1/4 >>
Njemačka krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je suviše štetna saveznica uoči izbora za Europski parlament u lipnju, a to bi moglo dovesti u pitanje pokušaj krajnje desnice da ostvari dobar izborni rezultat na europskim izborima.

Njemačka ekstremno desna stranka Alternativa za Njemačku (AfD) zabranila je svom vodećem kandidatu za europske izbore Maximilianu Krahu javno istupanje, nakon njegovih komentara da nisu svi članovi SS-a zločinci.

Glasnogovornik stranke potvrdio je izvješće objavljeno u listu Bild u srijedu da je savezni izvršni odbor zabranio Krahu javno istupanje oko dva tjedna prije izbora za EU.

Krah je na društvenoj platformi X objavio da će se suzdržati od daljnjih nastupa u predizbornoj kampanji i da će dati ostavku na mjesto člana saveznog izvršnog odbora.

Ovaj potez dolazi nakon što je francuska krajnje desna stranka Nacionalno okupljanje rekla da više ne želi sjediti u istoj parlamentarnoj skupini kao AfD zbog Krahovih komentara.

Revizija povijesti

Krah je za talijanski list La Repubblica rekao da nisu svi članovi SS-a zločinci, misleći na Schutzstaffel (SS), glavnu paravojnu organizaciju pod Adolfom Hitlerom i nacističkom strankom.

“Nikada neću reći da je svatko tko je nosio SS uniformu automatski bio zločinac”, rekao je Krah. Na pitanje jesu li SS-ovci bili ratni zločinci, odgovorio je: "Zločinaca je sigurno bilo u velikom postotku, ali nisu svi bili zločinci".

Nacističke koncentracijske logore čuvao je i njima upravljao SS, koji je bio jako upleten u ratne zločine. Organizacija je proglašena zločinačkom organizacijom na nirnberškom procesu nakon završetka Drugog svjetskog rata.

Pročitajte i ovo Petr Bystron Isplivale audiosnimke Političar populističkog AfD-a pod pritiskom javnosti: "Nisam primio nikakav novac za širenje proruskih pozicija"

"Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo"

Šefica francuske krajnje desnice Marine Le Pen u srijedu je rekla da njena stranka želi razlaz s AfD-om što upućuje na to da je njemačka stranka postala suviše štetna saveznica uoči izbora za Europski parlament u lipnju.

Le Pen je u intervjuu za radio Europe 1 prozvala AfD da je bez kormilara te da je pod utjecajem svojih radikalnih elemenata: "Bilo je hitno potrebno uspostaviti sanitarni kordon. AfD ide od provokacije do provokacije. Više nije vrijeme da se distanciramo, vrijeme je da se raziđemo s ovim pokretom."

Marine Le Pen Jordan Bardella, Maximilian Krah Foto: Afp

Do razlaza je došlo nakon što se AfD, koji je postao druga najpopularnija stranka u Njemačkoj uoči lokalnih i europskih izbora ove godine, našao pod intenzivnim nadzorom zbog svojih politika i ponašanja viših članova.

Pročitajte i ovo Njemački političar Björn Höcke Ekstremna desnica Paprena kazna za političara: Na skupu uzviknuo zabranjeni slogan, skupo ga je koštalo

Razilaženje s Le Penovim Nacionalnim okupljanjem (RN) moglo bi dovesti u pitanje pokušaj krajnje desnice da ostvari dobar izborni rezultat na europskim izborima te dodatno pritisnuti AfD nakon što mu je prošlog tjedna počela padati popularnost u predizbornim anketama.

Le Pen je svoje komentare iznijela nakon što je RN pod vodstvom njezina štićenika Jordana Bardella, koji vodi u anketama za europske izbore u Francuskoj, objavio da više neće sjediti zajedno s AfD-om u Europskom parlamentu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene