Obavijesti Video Pretražite Navigacija
EU izbori

Njemačka na europskim izborima skrenula udesno: "Uspjeh AfD-a je povijesni događaj"

Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 1
Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 1 Afp
Aktualno Galerija Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 1 Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 1 Foto: Afp Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 2 Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 2 Foto: Afp Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 3 Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 3 Foto: Afp +0 Čelnici stranke AfD slave rezultate EU izbora - 4 Galerija 1/4 >>
Stranke vladajuće koalicije u Njemačkoj, Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), Zeleni i Liberalno demokratska stranka (FDP) gubitnici su izbora za Europski parlament u nedjelju u Njemačkoj, a krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) postala je druga stranka po broju glasova, a na istoku Njemačke najjača politička snaga.

"Uspjeh AfD-a je povijesni događaj. Na istoku Njemačke smo najjača snaga. Snažniji vjetar u leđa si ne možemo poželjeti", rekao je dopredsjednik AfD-a Timo Chrupalla u nedjelju navečer nakon objavljivanja nepotpunih rezultata izbora za Europski parlament.

Dodao je da su ti rezultati snažna podrška uoči izbora za parlamente u istočnim saveznim pokrajinama Saskoj, Tiringiji i Brandenburgu u rujnu.

Pročitajte i ovo Prvi rezultati DIP-a Oglasio se DIP Objavljeni službeni rezultati: Ove smo zastupnike izabrali u Europski parlament

Prema izlaznim anketama, pobjednik europskih izbora je demokršćanska Unija CDU/CSU s 30 posto glasova iza koje slijedi AfD sa 16 posto. AfD je u saveznim pokrajinama koje su nekad pripadale Istočnoj Njemačkoj s 27 posto najjača politička snaga.

Vladajući SPD kancelara Olafa Scholza je s 14 posto ostvarila slabiji rezultat od očekivanog. Zeleni su s 12 posto najveći gubitnici u usporedbi s izborima prije pet godina kada su osvojili 20 posto. Također vladajući FDP je osvojio pet posto glasova.

Pročitajte i ovo Europski izbori - 2 EU izbori 2024 Veliki rast krajnje desnice u Europskom parlamentu, veliki pad liberala i zelenih

Stranka Savez Sahra Wagenknecht (BSW), koja se odcijepila od stranke Ljevice, dobila je 5,5 posto, a Ljevica tri posto glasova.

Predsjednik Kršćansko-demokratske unije (CDU) Friedrich Merz pozvao je na promjenu političkog vodstva u Njemačkoj nakon nedjeljnih izbora. "Njemačkoj je potrebna politička promjena", rekao je Merz.

Glavni tajnik CDU-a Carsten Linnemann je od kancelara Olafa Scholza zatražio da ponudi mandat na raspolaganje.

"Stranka kancelara je osvojila 14 posto, Unija CDU/CSU više nego dvostruko više. Vlada više ne može nastaviti s radom kao da se ništa nije dogodilo", rekao je Linnemann.

AfD je unatoč padu popularnosti zbog brojnih skandala u koje su upleteni njezini političari, uspio, prema prvim analizama, profitirati od nezadovoljstva građana radom koalicijske vlade. AfD ali i BSW su isto tako profitirali i od uvjerenja brojnih birača da ni Unija CDU/CSU također ne bi obavljala bolji posao da je u vladi.

AfD i BSW su se tijekom predizborne kampanje isticali i po kritici podrške savezne vlade Ukrajini u obrani protiv ruske agresije.

Odmah nakon objavljivanja rezultata, predsjednica AfD-a Alice Weidel i predsjednica BSW-a Sahra Wagenknecht su se založile za početak mirovnih pregovora u Ukrajini. Weidel je rekla kako treba prestati demoniziranje Vladimira Putina, a Wagenknecht zatražila zamrzavanje bojišnice u Ukrajini. Ostale stranke oštro odbacuju te prijedloge.

Prve analize su pokazale da je AfD posebno bio uspješan kod mlađih birača. U skupini onih između 16 i 24 godine ta je stranka osvojila 17 posto glasova. Istodobno, vladajući SPD i Zeleni su u toj skupini prošli loše s podrškom između 9 i 11 posto.

Aktualno Božo Petrov o debaklu Mosta: "Ja sam kriv... Vjerujem da će biti promjena" Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 2 Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 2 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 1 Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 1 Foto: DNEVNIK.hr Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 3 Sanja Vištica i Zvonimir Troskot - 3 Foto: DNEVNIK.hr Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Foto: Dnevnik Nove TV Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Ivana Kekin, saborska zastupnica (Možemo) Foto: Dnevnik Nove TV +6 Ivan Čorkalo i Mario Radić - 4 Hrvatska Božo Petrov o debaklu Mosta: "Ja sam kriv... Vjerujem da će biti promjena" 1/12 >>

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene