Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znanstvenici s Islanda upozoravaju kako toj zemlji prijeti nova erupcija vulkana, koja bi mogla biti znatno jača od prošlogodišnje erupcije vulkana Eyjafjallajokulla.


Radi se o podrhtavanjima ispod drugog najvećeg vulkana na Islandu, Bárdarbunga, koja su zabilježili islandski geolozi i koji tvrde kako 'ima razloga za zabrinutost'. Profesor geofizike sa Sveučilišta Island, Pall Einarsson, tvrdi kako područje oko Bárdarbunge pokazuje pojačanu aktivnost, ali se i požali na mali broj seizmometara i mjernih uređaja, koji bi pomogli o određivanju jačine tih aktivnosti, prenosi Daily Mail.

Vezani članci Pijavica i vulkan Uspio istovremeno snimiti pijavicu i erupciju! Što je sljedeće, potres i pandemija...? Erupcija vulkana na Islandu Prve spektakularne snimke: Nakon 40 tisuća potresa proteklih tjedana eruptirao vulkan na jugozapadu Islanda

>> Islandski vulkan više ne eruptira

Einarsson ističe kako je seizmička aktivnost oko spomenutog vulkana najveća zabilježena u posljednje vrijeme te kako 'nema sumnje da se podiže lava'. 'To je seizmički najaktivnije područje na Islandu. Trebamo bolja mjerenja i više instrumenata, jer je teško odrediti dubinu tih potresa zbog toga jer se na tom području nalazi velik broj ledenjaka', apelirao je Einarsson.

Podsjetimo, vulkan Eyjafjallajokull prošle je godine nakon erupcije poremetio zračni promet u čitavoj Europi, zbog vulkanske prašine, koja se izdigla u nebo i prijetila zrakoplovima u zraku. Vulkan Bárdarbunga, s druge strane, posljednji je put eruptirao 1910. godine, a njegova najveća erupcija dogodila se davne 1477. godine, pri čemu je iz njega istekla najveća količina lave zabilježena u posljednjih 10.000 godina.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju