Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Na poluotoku Westerplatteu u Gdanjsku, gdje su Nijemci 1. rujna 1939. napali poljske vojnike koji su se, iako brojčano mnogo slabiji, herojski opirali čak sedam dana, 19 premijera i brojni ministri vanjskih poslova iz Europe i svijeta odali su počast žrtvama II. svjetskog rata.


Poljski premijer Donald Tusk pozdravio je sve visoke goste, među kojima i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor. Svečanosti su nazočili i poljski predsjednik Lech Kaczynski, ruski premijer Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i mnogi drugi. Predsjednik Kaczynski je kazao da je mjesto gdje su se okupili simbol otpora totalitarizmu i ideologiji koja je izazvala najveći rat i brojne žrtve. ‘Ta ideologija protivna je stečevinama europske civilizacije’, kazao je predsjednik Kaczynski.

Vezani članci Vladimir Putin (Foto: Dnevnik.hr) Svi na godišnji: Putin će prvih deset dana svibnja proglasiti neradnima da pokuša suzbiti širenje koronavirusa Slika nije dostupna FOTO: Deset najmoćnijih osoba na svijetu

Poljski premijer Donald Tusk naglasio je važnost ujedinjene Europe na osnovi solidarnosti. Njemačka kancelarka Merkel, koja je sjedila uz ruskog premijera Putina, govorila je o strahotama holokausta i upozorila na vrijednosti nove, ujedinjene Europe. ‘Prije 70 godina njemačkim napadom na Poljsku otvoreno je najtragičnije poglavlje u povijesti Europe’, rekla je Merkel, dodavši da je rat koji je počela Njemačka ‘izazvao patnje golema broja ljudi, godine kršenja ljudskih prava, ponižavanje i razaranja’.

'Mir je promijenio Europu'

‘Klanjam se žrtvama iz Drugog svjetskog rata’, kazala je Merkel pred europskim i svjetskim čelnicima koji su doputovali u Gdanjsk obilježiti sedamdeset godina od izbijanja rata. ‘Mir je promijenio Europu poslije terora i žrtava u Drugom svjetskom ratu’, kazala je Merkel. ‘Govorim na mjestu gdje su počele borbe u Drugom svjetskom ratu, koje su bile najteže u povijesti. Na sreću, danas govorimo o drugoj Europi, Europi bez podjela i ksenofobije, u kojoj europske države surađuju’, naglasio je Putin.

Francuski premijer Francois Fillon također je naglasio važnost stvaranja ‘novog svijeta’, a ukrajinska premijerka Julija Timošenko prisjetila se povijesnih okolnosti koje su uzrokovale najstrašniji rat u povijesti. Švedski premijer i predsjedatelj EU-a Fredrik Reinfeldt kazao je da je u rano jutro 1. rujna 1939. počeo napad na Westerplatte, što je poslije rezultiralo ratnim razaranjima i brojnim žrtvama, najtežim sukobom u povijesti. ‘Bila je to bolesna lekcija za cijelu Europu’, kazao je Reinfledt, naglasivši važnost demokracije i sadašnje europske suradnje, koja je zamijenila ekstremizam i sukobe. Svečanosti su nazočili i ratni veterani iz cijeloga svijeta, koji su odali počast žrtvama Drugoga svjetskog rata. (Hina)