Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Mir promjenio Europu'

Obilježena 70. obljetnica početka II. svjetskog rata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na poluotoku Westerplatteu u Gdanjsku, gdje su Nijemci 1. rujna 1939. napali poljske vojnike koji su se, iako brojčano mnogo slabiji, herojski opirali čak sedam dana, 19 premijera i brojni ministri vanjskih poslova iz Europe i svijeta odali su počast žrtvama II. svjetskog rata.

Pročitajte i ovo AFP Odgovorni za probleme Merkel i Putin razgovaraju o teškim temama: "Moramo priznati kako nemamo trajni prekid vatre" Slika nije dostupna Prema Forbesu FOTO: Deset najmoćnijih osoba na svijetu

Poljski premijer Donald Tusk pozdravio je sve visoke goste, među kojima i hrvatsku premijerku Jadranku Kosor. Svečanosti su nazočili i poljski predsjednik Lech Kaczynski, ruski premijer Vladimir Putin, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednik Europskog parlamenta Jerzy Buzek i mnogi drugi. Predsjednik Kaczynski je kazao da je mjesto gdje su se okupili simbol otpora totalitarizmu i ideologiji koja je izazvala najveći rat i brojne žrtve. ‘Ta ideologija protivna je stečevinama europske civilizacije’, kazao je predsjednik Kaczynski.

Poljski premijer Donald Tusk naglasio je važnost ujedinjene Europe na osnovi solidarnosti. Njemačka kancelarka Merkel, koja je sjedila uz ruskog premijera Putina, govorila je o strahotama holokausta i upozorila na vrijednosti nove, ujedinjene Europe. ‘Prije 70 godina njemačkim napadom na Poljsku otvoreno je najtragičnije poglavlje u povijesti Europe’, rekla je Merkel, dodavši da je rat koji je počela Njemačka ‘izazvao patnje golema broja ljudi, godine kršenja ljudskih prava, ponižavanje i razaranja’.

'Mir je promijenio Europu'

‘Klanjam se žrtvama iz Drugog svjetskog rata’, kazala je Merkel pred europskim i svjetskim čelnicima koji su doputovali u Gdanjsk obilježiti sedamdeset godina od izbijanja rata. ‘Mir je promijenio Europu poslije terora i žrtava u Drugom svjetskom ratu’, kazala je Merkel. ‘Govorim na mjestu gdje su počele borbe u Drugom svjetskom ratu, koje su bile najteže u povijesti. Na sreću, danas govorimo o drugoj Europi, Europi bez podjela i ksenofobije, u kojoj europske države surađuju’, naglasio je Putin.

Francuski premijer Francois Fillon također je naglasio važnost stvaranja ‘novog svijeta’, a ukrajinska premijerka Julija Timošenko prisjetila se povijesnih okolnosti koje su uzrokovale najstrašniji rat u povijesti. Švedski premijer i predsjedatelj EU-a Fredrik Reinfeldt kazao je da je u rano jutro 1. rujna 1939. počeo napad na Westerplatte, što je poslije rezultiralo ratnim razaranjima i brojnim žrtvama, najtežim sukobom u povijesti. ‘Bila je to bolesna lekcija za cijelu Europu’, kazao je Reinfledt, naglasivši važnost demokracije i sadašnje europske suradnje, koja je zamijenila ekstremizam i sukobe. Svečanosti su nazočili i ratni veterani iz cijeloga svijeta, koji su odali počast žrtvama Drugoga svjetskog rata. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene