Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Saif al-Islam odao

Gadafijev tabor pregovara s islamistima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saif al-Islam Gadafi povjerio je njujorškome listu da se s islamistima u pobunjeničkim redovima koji mjesecima pokušavaju svrgnuti njegova oca dogovara o izolaciji liberalnijih članova koji će biti ubijeni ili pobjeći te da će nova Libija biti nalik na Saudijsku Arabiju ili Iran.

U intervjuu za 'The New York Times' od četvrtka Saif al-Islam je razotkrio da je libijski vođa Moamer Gadafi odabrao taktiku 'podijeli pa vladaj' kako bi izazvao razdor među pobunjenicima koji uživaju sve jaču međunarodnu diplomatsku i vojnu potporu u borbi za svrgavanje režima.

'Liberali će pobjeći ili biti ubijeni', rekao je Saif al-Islam, koji se nekad predstavljao kao reformist i mogući nasljednik oca.

'Učinit ćemo to zajedno... Libija će biti kao Saudijska Arabija, kao Iran. I što onda? Znam da su oni teroristi. Krvavi su. Nisu dobri. No, moramo ih prihvatiti', rekao je.

Najavio je da će s islamistima idućih dana objaviti zajedničko priopćenje.

Gadafi je silom gušio svaku pobunu islamista tijekom svoje 41-godišnje vladavine i zato su mnogi islamisti odabrali liberalnije, prozapadno orijentirane pobunjenike u želji da ga svrgnu s vlasti.

Neobjašnjeno ubojstvo generala Abdela Fataha Junesa uzrokovalo je podjele među ustanicima.

Ubijeni Junes, koji je stekao mnoge neprijatelje dok je bio Gadafijev ministar sigurnosti, prebjegao je pobunjenicima, a njegovo ubojstvo upozorilo je na svu krhkost vlasti prijelaznoga libijskog vijeća.

Pročitajte i ovo Sidro oštetilo cjevovod Balticconnector Hibridno ratovanje Sigurnost milijarde ljudi je ugrožena: "Znamo što su Rusi razvili za ratovanje pod morem" Ilustracija EUFOR Althea NATO u susjednu zemlju šalje bataljun rezervnih snaga: "To je važna odluka za gašenje secesionističkih ideja"

Islamistički pobunjenik potvrdio kontakte

'The New York Times' navodi da je islamistički pobunjenik kojega je Gadafijev sin imenovao pregovaračem potvrdio kontakte, no odbio je potvrditi da su se razišli s liberalima.

Istodobno je objavljeno da su pobunjenici, malodušni nakon ubojstva Junesa i umorni od borbe na tri bojišnice, zaplijenili tanker s 30.000 tona nafte koji je uplovio u Bengazi.

Ta pošiljka pripada libijskoj vladi, ali je NATO, koji zračnim udarima pomaže pobunjenicima, mjesecima blokirao tanker na moru kako bi spriječio opskrbu Gadafijevih snaga i preusmjerio ga ustanicima.

Libijski sukob ušao je u šesti mjesec i nema pokazatelja da se bliži kraju.

Na diplomatskom planu UN-ov izaslanik koji se prošlog mjeseca vratio iz Tripolija bez uspjeha u mirovnim pregovorima, navodno je dobio kinesku potporu za novo diplomatsko rješenje krize.

Sukobi su nastavljeni u četvrtak oko Zlitana i Brege, istočno od Tripolija, a pobunjenička ofenziva u zapadnome planinskom području oslabila je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene