Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi govor u UN-u

Gadafi: Vijeće sigurnosti je vijeće terora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Libijski čelnik Moamer Gadafi u srijedu je u svom prvom govoru pred Općom skupštinom UN-a pozvao na ukidanje jednog od temeljnih instituta Svjetske organizacije - prava veta pet stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a.

SAD, Velika Britanija, Francuska, Rusija i Kina stalne su članice Vijeća sigurnosti UN-a, a Libija je trenutačno jedna od njegovih 10 nestalnih članica. Gadafi je ustvrdio da Vijeće sigurnosti UN-a treba podrediti Općoj skupštini i zamijeniti novim mehanizmom, no kakvim to nije razjasnio. Afrička unija, kojom on trenutačno predsjeda, zaslužuje stalno mjesto u Vijeću sigurnosti, rekao je libijski čelnik u improviziranu govoru koji je trajao sat i pol, a uobičajeno je 15 minuta. Dvorana Opće skupštine UN-a prilično se ispraznila dok je s govornice povišenim tonom govorio Gadafi, a oni koji su ostali često su u čuđenju okretali glave.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić suočavanje s istinom Vučić u UN-u pozvao na glasanje protiv rezolucije o genocidu u Srebrenici: "Ne samo da neće dovesti do mira..." Mahmud Abas, predsjednik Palestinske samouprave Još veća nestabilnost u regiji Palestinske vlasti "preispitat će odnos" sa SAD-om nakon veta u UN-u

>> VIDEO: Gadafi podignuo šator kod Trumpa

Gadafi je u razbarušenu istupu razmatrao i teorije urote o ubojstvu američkog predsjednika Johna Kennedyja, branio somalske gusare, tvrdeći da oni samo žele nahraniti svoju djecu, te objasnio da je virus svinjske gripe H1N1 proizvod velikih kapitalističkih tvrtaka koje žele zaraditi na cjepivu. Istaknuvši da Povelja UN-a previđa jednakost svih članica UN-a, što se niječe pravom veta velikih sila, Gadafi je na govornici mahao džepnim izdanjem Povelje i na kraju ga bacio preko ramena. Gadafi je kritizirao Vijeće sigurnosti UN-a, tvrdeći da u 60 godina postojanja nije uspjelo spriječiti da se u svijetu vodi 65 ratova.

Zatražio 7,77 bilijuna dolara odštete od europskih kolonijalnih sila

'Vijeće sigurnosti nam od osnutka nije pružilo sigurnost, već nam, naprotiv, pruža teror i sankcije', kazao je čelnik Libije, koja je do 2003. bila pod sankcijama UN-a pošto su njezini agenti sigurnosti osuđeni za podmetanje eksploziva u zrakoplov Pan Am-a na letu 103, koji se 1998. srušio kod Lockerbiea u Škotskoj. SAD je Libiju uklonio s popisa država pokrovitelja terorizma 2006. 'Ono se ne bi trebalo zvati Vijeće sigurnosti, već terorističko vijeće', rekao je. Noseći košulju s obrisom afričkog kontineta, sa smeđom tunikom preko toga, Gadafi je zatražio 7,77 bilijuna dolara odštete od bivših europskih kolnijalnih sila za bogatstva koja su crpili iz Afrike.

Libijski je čelnik također kazao kako se ponosi izborom Baracka Obame za predsjednika SAD-a, te odao priznanje njegovu pozivu za ograničenje nuklearnog oružja. Obama je govorio prije Gadafija i odmah nakon govora napustio dvoranu Opće skupštine UN-a. Boravak Gadafija u New Yorku prate brojne zavrzlame, od nemogućnosti postavljanja njegova beduinskog šatora sve dok mu Donald Trump nije iznajmio prostor, do prosvjeda njegovih pristaša i protivnika.  (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene