Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Josef Fritzl (73), koji je 24 godine silovao vlastitu kćer zatočenu u podrumu, ima bolesnu težnju za moći te je, po vlastitu priznanju, 'rođen da siluje', rekla je u srijedu, trećeg dana sudskog procesa u Sankt-Poeltenu, psihijatrica i zatražila za njega liječenje u specijaliziranoj ustanovi.


U vještačenju psihijatrice ističe se da se duševna bolest, manjak obdarenosti, dubinske smetnje svijesti, dakle pravni razlozi za proglašenje neuračunljivosti i nesposobnosti da snosi krivnju, u Fritzlovu slučaju isključuje, ali se pritom dodaje kako netko tko tako dugo planirano i ciljano radi protiv unutarnjeg reda mora biti duboko poremećen. 'U njemu ključa težnja za moći. Sposoban je dobro se kontrolirati, no kada ta kontrola popusti, potreba za vladanjem eksplodira', istaknula je Kastner opisujući dvostruku ličnost okrivljenoga.

>> Fritzl priznao sve: Obitelj bila u sudnici?

Vezani članci Slika nije dostupna Fritzl će za Božić imati pravu malu gozbu Slika nije dostupna Gori od Fritzla: 30 godina silovao kćer, rodila mu desetero djece

Tu težnju za moći 'mora utažiti seksualno ili kojim drugim putem', rekla je Kastner i ocijenila da će, 'sve dok ima seksualni nagon, svoju potrebu za vladanjem tako iskazivati, no ona neće nestati gubitkom seksualnog nagona'. 'Opasnost je u tome što će ponovno činiti teška nedjela ne bude li liječen', drži psihijatrica i poručuje da se Fritzl mora liječiti sve dok se ne bude moglo reći da više nije opasan. Adelheid Kastner, osim toga, ustrajala je na podvojenoj ličnosti optuženika koji je četvrt stoljeća vodio dvostruki život krijući ga od obitelji i znanaca.

Izvana glatka fasada, iznutra ključaju neutažene potrebe

Sposoban je dobro se kontrolirati, no kada ta kontrola popusti, potreba za vladanjem eksplodira

'S vanjske je strane glatka fasada, obična, gdje sve funkcionira, a u dubini ključaju neutažene potrebe', ističe Kastner.Fritzl je bio svjestan svoje 'zle strane' te je i sam 'priznao kako je rođen da siluje'. Svoju kćer Elisabeth silovao je 24 godine držeći je zatočenu u podrumu. Iz te incestuozne veze rođeno je sedmero djece, a jedno je dijete umrlo kao novorođenče zbog uskraćene liječničke pomoći. Fritzl, koji je u srijedu priznao krivnju po svim točkama optužnice, prvog dana suđenja priznao je krivnju za rodoskvrnuće i djelomično za seksualno zlostavljanje i silovanje, ali je negirao krivnju za porobljavanje kćeri i ubojstvo djeteta rođenog u toj incestualnoj vezi.

Ostvario sve što je želio

Sa ženom Rosemarie, s kojom je u zakonitom braku od 1959. godine, kada joj je bilo tek 17 godina, Fritzl je imao sedmero djece. Fritzlova težnja da ima mnogo djece davala mu je sigurnost da vlada brakom, a k tomu - što je više djece imao - to je veća bila njegova moć, drži psihijatrica. 'Fritzl je, po vlastitu priznanju, stvorio uvjete u kojima je ostvario sve što je oduvijek želio', rekla je psihijatrica i upozorila na njegovu nevjerojatnu sposobnost da drugu obitelj, onu u podrumu, 'izbriše' dok obavlja uobičajene poslove.

Presuda Joefu Fritzlu očekuje se u četvrtak u poslijepodnevnim satima.