Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Frattini: Europska komisija ce dati zeleno svjetlo Hrvatskoj do listopada 2009.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatskoj ce sadašnja Europska komisija dati zeleno svjetlo za ulazak u Europsku uniju, rekao je u ponedjeljak Franco Frattini, dosadasnji potpredsjednik EK i europski povjerenik za sigurnost dopisniku tijekom razgovora u udruženju stranih novinara, Stampa Esteri.

Frattini, koji je svoj položaj potpredsjednika EK suspendirao radi talijanske predizborne kampanje, kazao je kako bi se "pregovori za ulazak Hrvatske u Europsku uniju trebali zaključiti tijekom predsjedanja Praga Europskom unijom, dakle do lipnja 2009., a sadašnja Europska komisija, kojoj mandat istječe u listopadu iste godine, trebala bi odobriti ulazak Zagreba među 27-oricu". 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Nema povrede zakona Povjerenstvo za sukob interesa neće pokrenuti postupak protiv Plenkovića: Izvukla su se i dva gradonačelnika i ministar Slika nije dostupna Nakon prekida sa SDP-om Tomašević: "Ne znam što gradski SDP uopće želi! Neću dozvoliti da me netko ucjenjuje"

Franco Frattini je čelnikom liste Stranke slobode Silvija
Berlusconija u regiji Friuli Veneciji Giuliji i vjerojatni ministar
vanjskih poslova u slučaju pobjede desnog centra na parlamentarnim izborima 13. travnja. 

"Prvi sam, prije predsjednika Josea Manuela Barossa, kazao kako ce se pregovori s Hrvatskom zaključiti do konca predsjedanja Česke i prije konca svoga mandata sadašnja ce EK odobriti ulazak Hrvatske u EU, pod uvjetom, dakako, da ce svi zakoni biti usuglašeni. No, vjerujem u mogucnost skorog zaključenja pregovora", rekao je Frattini, koji je naglasio svoj dobar odnos s premijerom Ivom Sanaderom. 

No, što Hrvatska treba prvenstveno uciniti?
 
"Prije svega potrebno je provesti reformu sudstva, policije i još više zaštititi granicu", rekao je Frattini. 

Frattini je progovorio i o odnosima Italije i Hrvatske.
 
"Nema većih neriješenih pitanja u bilateralnim odnosima", kazao je Frattini dodavši kako je na pitanju ZERP-a, odnosno od odustajanja njegove primijene na zemlje članice EU, više inzistirala Slovenija, pa onda Italija. 

Kosovska kriza se siri na Makedoniju i druge susjedne zemlje?
 
"Dijelim vašu zabrinutost. Na Kosovu, koje nije samostalno. Nije to autonomia bez kočnica, vec je pod međunarodnom protekcijom i potrebno je provesti brojne reforme i štititi vjerske objekte. Postojala je opasnost i od naseljavanja Kosovara u srpskim zonama u Crnoj Gori i drugdje, ali do toga nije došlo. Moramo Srbiji otvoriti mogučnost ulaska u EU, načiniti nekom vrstom 'road map', kako bi Beograd točno znao
što mora učiniti i sto moze ocekivati", rekao je Frattini, a na
pitanje da li to znači kako se od Beograda neće tražiti prethodno
izručivanje Ratka Mladića i Radovana Karadžića, europski povjerenik i mogući budući talijanski ministar vanjskih poslova, odgovorio je kako je o tome razgovarao i s premijerima Belgije i Nizozemske. 

"Upozorio sam ih kako nikada nećemo moći doći do Mladića i Karadžića ako ce u Srbiji pobijediti radikal Nikolić. To znači kako moramo obećati Srbiji, u slučaju pobjede Tadićeve stranke, ubrzavanje u uključivanja Beograda u EU", kazao je Frattini, koji je najavio i nove mjere EU za borbu protiv kriminala, tajne imigracije i zastitu djece. 

Uvest će se, na primijer, u svim zemljama EU jedinstveni telefonski broj (11600) za borbu protiv nestajanja djece.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene