Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francuska razgovara o preuzimanju dva zapovjedna mjesta u NATO-u, od toga jednog prestižnog u SAD-u koje nikada nije zauzimao strani zapovjednik, rekli su europski obrambeni dužnosnici u četvrtak.


Takav bi potez pratila i injekcija dodatnih stotina francuskih vojnika u NATO, rekao je europski dužnosnik. Dužnosnik je govorio pod uvjetom da ostane neimenovan jer dogovori nisu zaključeni.

Vezani članci Predsjednik RH Zoran Milanović na službeno fotografiranje jedini je došao bez zaštitne maske Što bi rekao Beroš?! Milanović jedini među NATO-ovim liderima bez maske na licu Zoran Milanović Dayton ubačen u deklaraciju samita NATO-a, Milanović: "Nisam zaprijetio. Nakon šest dana ignoriranja naše molbe, riješeno je u pola minute"

Europski dužnosnik i francuski vojni dužnosnik rekli su da Francuska razgovara o postavljanju francuskog generala na dva zapovjedna mjesta; jednog u Norfolku u Virginiji, odgovornog za određivanje dugoročne strategije saveza, i drugog operativnog zapovjednog mjesta u Lisabonu. 

Francuski dužnosnik je iz istog razloga također želio ostati neimenovan. Zapovjedno mjesto u američkom Norfolku posebice je prestižno jer sudjeluje u određivanju doktrine saveza te u pripremi za buduće scenarije.

Francuski presjednik Nicolas Sarkozy nastoji osnažiti veze Francuske s NATO-om, posebice uoči travanjskog summita na kojem će se proslaviti 60. obljetnica saveza. Francuski su mediji u četvrtak izvijestili da je Sarkozy dobio pristanak SAD-a na prijedlog da se na ta dva zapovjedna mjesta postave francuski generali.