Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Gotovo 700.000 ljudi, većinom djelatnika javnih služba te radnika željeznice i studenata, prosvjedovalo je u utorak diljem Francuske prema podatcima sindikata, a 375.000 prema policiji.


U kasnim poslijepodnevnim satima sindikati su izvijestili o najmanje 70.000 prosvjednika u prijestolnici.

Vezani članci Problemi liječnika s neisplatom prekovremenih - 2 Pokrenuto mnoštvo tužbi, krenule i ovrhe: "Ti će se dugovi morati naplatiti iz limita bolnica. Sigurno je da će bolnički računi u blokadu" Radnici, ilustracija - 1 Nakon rekordnog pada BDP-a kreće bitka za svako radno mjesto: "Ne treba nama pomoć, treba nam da ne uzimaju što imamo"

"Zajedno za plaće, radna mjesta i javne službe", pisalo je na
transparentu na čelu povorke prosvjednika koji su došli na poziv osam sindikalnih organizacija.

Prosvjedi bi trebali potaknuti "vladu da započne ozbiljne pregovore o plaćama u javnom sektoru i o zapošljavanju", rekao je Alain Olive, glavni tajnik sindikata Unsa.

Djelatnici u javnim službama (5,2 milijuna ljudi) prosvjeduju protiv ukidanja 22.900 radnih mjesta u 2008., među kojima je polovica u školstvu, i traže povećanje plaća.

U Caenu, na zapadu Francuske, gdje je na ulice izašlo između 10.000 i 20.000 ljudi, bilo je 2.000 studenata, srednjoškolaca i profesora koji su bučno prosvjedovali noseći transparente s natpisom: "Za javno, svjetovno i besplatno sveučilište, protiv svake diskriminacije".

Od 85 sveučilišta u zemlji polovica otežano radi ili im je onemogućen pristup jer su studenti okružili neke sveučilišne zgrade izražavajući nezadovoljstvo zakonom o samostalnosti sveučilišta koji će, strahuju, dovesti do "privatizacije" visokog školstva.