Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Francusko parlamentarno povjerenstvo predstavit će u utorak izvješće o zabrani prekrivanja ženskog lica u javnosti, pišu agencije u ponedjeljak i donose pregled zakonodavne prakse o tom pitanju u nekoliko europskih zemalja.


Izvješće, koje u utorak treba objaviti 32-člano tijelo francuskog parlamenta, rezultat je šestomjesečne istrage o nošenju odjeće koja potpuno pokriva tijelo i lice žene, a za koju je predsjednik Nicolas Sarkozy u lipnju kazao da nije ‘dobrodošla na francuskom tlu’. Zastupnik Andre Gerin, predsjednik višestranačkog tijela zaduženog za to pitanje, rekao je da izvješće sadrži ‘mnoštvo prijedloga’ o zabrani takve odjeće na javnim mjestima kakve su škole, bolnice i druge javne zgrade, ali ne i zabranu u privatnim zgradama i na ulici. Gerin drži da prema potpunoj zabrani prekrivanja žena na ulicama valja napredovati ‘postupno’ i samo u suradnji s muslimanskim čelnicima i udrugama, prenosi Reuters.

Britanska agencija podsjeća da je zakonom iz 2004., Francuska u učionicama zabranila nošenje rubaca (marame) kojima muslimanke prekrivaju kosu, ali ne i lice. Muslimanski vjerski vođe upozoravaju da bi zabrana pokrivanja lica na ulicama mogla stigmatizirati muslimane i voditi k ekstremizmu, a podržavaju ih katolički i židovski vjerski vođe koji zabranu drže drastičnom i nepotrebnom mjerom. Francuska ima najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi, oko pet milijuna ljudi, no tek manji broj žena i djevojaka zastire lice ‘nikabom’, velom koji prekriva nos i usta, ali ne i oči. Od jedne do druge muslimanske zemlje prakse pokrivanja žena znatno se razlikuje. ‘Hidžab’ je rubac kojim žene prekrivaju kosu i vrat no lice ostaje potpuno slobodno, dok je burka prostran plašt koji potpuno zamata tijelo žene i ostavlja tek sitnu mrežicu za oči. Agencija AFP piše u ponedjeljak da nekoliko europskih zemalja razmatra mogućnost zabrane potpunog pokrivanja žena i donosi pregled stanja.

Otežana ili nemoguća identifikacija

Vezani članci Zabrana petardi tijekom cijele godine - 3 Prijatelji životinja su za zabranu petardi, a struka kaže: "Improvizirane eksplozivne naprave bit će još opasnije" Slika nije dostupna Trump ne odustaje, pripremio je novu uredbu

Nizozemska priprema nekoliko zakonskih prijedloga o zabrani potpunog pokrivanje žena, napose u obrazovnim i javnim ustanovama. Danska razmatra ograničiti nošenje nikaba u javnom prostoru, školama i na sudu. Čeka preporuke vladina povjerenstva. U 2009. je konzervativna stranka morala povući prijedlog zabrane pošto ga je ministarstvo pravosuđa ocijenilo neprihvatljivim. Zakonom iz 1975., u Italiji je zabranjeno potpuno pokrivati lice na javnim mjestima. Temeljem tog zakona stranka Sjeverna liga, poznata po svojoj protuimigracijskoj politici, podnijela je 2009. zakonski prijedlog kojim predviđa dvogodišnju zatvorsku kaznu i 2.000 eura globe osobama ‘koje bi zbog pripadnosti vjeroispovijesti otežale identifikaciju ili je učinile nemogućom’.

Velika Britanija ne ograničava potpuno pokrivanje lica i vlada je u petak potvrdila da ne ograničava pravo na izražavanje vjerskih uvjerenja u odijevanju. Ministarstvo obrazovanja je ipak 2007., objavilo direktive kojima ravnateljima javnih škola i vjerskih škola dopušta zabranu nikaba. To je učinjeno poslije nekoliko sudskih procesa popraćenih velikom medijskom pažnjom. Austrijska ministrica za ženska pitanja Gabriele Heinisch-Hosek potaknula je raspravu o mogućoj zabrani nikaba u svojoj zemlji ako bi broj takvih žena osjetno narastao. U Belgiji mnogobrojne zajednice brane potpuno pokrivanje lica u javnosti putem zakonskih ili policijskih odredbi kojim se brani nošenje krinke u javnosti ‘ako nije doba karnevala’. (Hina)