Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Francuska bez novina

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dnevnog tiska danas nema na prodajnim mjestima diljem Francuske zbog štrajka izdavača koji su takvim potezom odlučili izraziti neslaganje s planiranom reorganizacijom distribucije novina.

Distribucijska kuća NMPP (Les Nouvelles Messageries de la presse parisienne) ima gotovo monopol u tome sektoru jer distribuira 26 dnevnih listova iz Francuske te 70 iz inozemstva, kao i 2.700 francuskih i 900 stranih časopisa.

Pročitajte i ovo Fabris Peruško (Foto: Pixell) Oporba skeptična Izvanredna uprava Agrokora uskoro predlaže nove skupine vjerovnika Milan Bandić i Fabris Peruško (Foto: Dnevnik.hr) PRESICA U GRADU Postignut dogovor između Grada Zagreba, Tiska i Agrokora: "Ovim sporazumom 3500 ljudi iz Tiska može mirno raditi"

Na kioscima bi se danas ipak trebali naći tek pokrajinski dnevni listovi jer njihovi izdavači sami rade distribuciju, napominje Reuters.

Sličan štrajk bio je proveden i u studenome, iz istog razloga. Uprava NMPP-a tada je objasnila da najavljeno ukidanje 350 radnih mjesta neće donijeti otpuštanja jer će 240 zaposlenika ići u raniju mirovinu, a 110 će se zbrinuti na drugim poslovima.

Protiv štrajkaša oglasili su se u srijedu otvorenim pismom javnosti vlasnici 12 vodećih listova, među kojima su Le Figaro, France Soir, Le Monde, L'International Herald Tribune, La Croix, L' Equipe, La Liberation.

Poslodavci osuđuju u pismu ponašanje "šačice neodgovornih" i pozvali ih da prestanu "ubijati tisak".

Jedino uprava dnevnika L'Humanite nije potpisala pismo.

Francuski tisak proživljava krizu djelomice i zbog rasta interneta i besplatnih novina.

Planovi restrukturiranja pogodili su nedavno velike dnevnike kao što su Le Figaro, Le Monde et La Liberation.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene