Obama je izrazio zabrinutost Putinu zbog Ukrajine, on kaže ima pravo na obranu interesa.


Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Rusija narušila suverenitet Ukrajine slanjem vojnika na Krim i upozorio ga na posljedice, dok je Putin uzvratio da Moskva ima pravo zaštiti svoje interese i interese onih koji govore ruski u Ukrajini.

Vezani članci Ruski predsjednik Vladimir Putin Putin silno želi ostati na vlasti i građanima nudi ''milijun nagrada'': Stanovi, automobili... a moraju učiniti samo jedno Volodimir Zelenskij (Foto: AFP) Ukrajinski predsjednik o mogućnosti rata s Rusijom: "To je najgora stvar koja se može dogoditi, no ta mogućnost postoji"

"Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij", rekla je Bijela kuća u priopćenju ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina.

FOTOGALERIJA Putin Obami: Zadržavamo pravo zaštite svojih interesa u Ukrajini!

Bijela kuća je rekla kako će Sjedinjene Države suspendirati sudjelovanje u pripremnim sastancima za summit G8 u ruskom Sočiju.

SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća.

Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog "kršenja međunarodnog prava" u Ukrajini voditi većoj političkoj i gospodarskoj izolaciji Rusije.

Putin je u subotu zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost. Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom, a nemiri su se u subotu proširili na druge dijelove Ukrajine.

U kremaljskom priopćenju o razgovoru Obame i Putina navodi se kako je Obama izrazio zabrinutost mogućnošću da Rusija vojno intervenira u Ukrajini, a da je na to Putin istaknuo "provokativne, kriminalne akcije ultranacionalista koje u biti potiču sadašnje vlasti u Kijevu".

"Ruski je predsjednik istaknuo kako postoje stvarne prijetnje životu i zdravlju ruskih građana i sunarodnjaka na ukrajinskom teritoriju. Vladimir Putin je istaknuo da ako se nasilje bude dalje širilo na istočne regije Ukrajine i Krim Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese kao i interese onih koji govore ruski koji tamo žive", priopćio je Kremlj.

Obama je uzvratio da ako Rusija brine za Ruse u Ukrajini te brige treba rješavati miroljubivo, priopćila je Bijela kuća.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook