Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obama pozvao na smanjenje napetosti

FOTOGALERIJA Napeto na Krimu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Obama je izrazio zabrinutost Putinu zbog Ukrajine, on kaže ima pravo na obranu interesa.

Američki predsjednik Barack Obama rekao je u subotu ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da je Rusija narušila suverenitet Ukrajine slanjem vojnika na Krim i upozorio ga na posljedice, dok je Putin uzvratio da Moskva ima pravo zaštiti svoje interese i interese onih koji govore ruski u Ukrajini.

Pročitajte i ovo Ilustracija RAT U UKRAJINI Putin oštro zaprijetio Zapadu, Ukrajinci: "Rusi pripremaju tajnu mobilizaciju" Slika nije dostupna Izdan zahtjev za uhićenjem Janukoviča Obama: Sankcije će Rusiju skupo stajati! Kina poziva na suzdržanost

"Sjedinjene Države osuđuju rusku vojnu intervenciju u ukrajinski teritorij", rekla je Bijela kuća u priopćenju ističući ono o čemu je bilo govora u 90-minutnom telefonskom razgovoru između Obame i Putina.

FOTOGALERIJA Putin Obami: Zadržavamo pravo zaštite svojih interesa u Ukrajini!

Bijela kuća je rekla kako će Sjedinjene Države suspendirati sudjelovanje u pripremnim sastancima za summit G8 u ruskom Sočiju.

SAD poziva Rusiju da smanji napetosti povlačenjem snaga u baze na Krimu, rekla je Bijela kuća.

Bijela kuća je upozorila da će nastavak ruskog "kršenja međunarodnog prava" u Ukrajini voditi većoj političkoj i gospodarskoj izolaciji Rusije.

Putin je u subotu zatražio i dobio odobrenje parlamenta da pošalje vojsku u Ukrajinu koja je upozorila da će bilo kakva ruska vojna intervencija značiti rat i stavila oružane snage u najvišu borbenu pripravnost. Ruske snage učvrstile su svoj nadzor nad Krimom, a nemiri su se u subotu proširili na druge dijelove Ukrajine.

U kremaljskom priopćenju o razgovoru Obame i Putina navodi se kako je Obama izrazio zabrinutost mogućnošću da Rusija vojno intervenira u Ukrajini, a da je na to Putin istaknuo "provokativne, kriminalne akcije ultranacionalista koje u biti potiču sadašnje vlasti u Kijevu".

"Ruski je predsjednik istaknuo kako postoje stvarne prijetnje životu i zdravlju ruskih građana i sunarodnjaka na ukrajinskom teritoriju. Vladimir Putin je istaknuo da ako se nasilje bude dalje širilo na istočne regije Ukrajine i Krim Rusija zadržava pravo da zaštiti svoje interese kao i interese onih koji govore ruski koji tamo žive", priopćio je Kremlj.

Obama je uzvratio da ako Rusija brine za Ruse u Ukrajini te brige treba rješavati miroljubivo, priopćila je Bijela kuća.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene